Economistul Mircea Coșea șterge pe jos cu pesediștii: "Au dat o lovitură nu numai materială, ci și morală asupra pensionarilor!"


Economistul Mircea Coșea șterge pe jos cu pesediștii: "Au dat o lovitură nu numai materială, ci și morală asupra pensionarilor!"

Economistul Mircea Coșea a criticat aspru miercuri la Realitatea PLUS modul în care a abordat PSD subiectul creșterii pensiilor cu 40%, în condițiile în care s-a dovedit că guvernarea pesedistă știa că nu e posibilă o asemenea mărire a veniturilor pensionarilor. În acest sens, economistul a atras atenția că PSD nu s-a jucat doar cu situația materială a pensionarilor, ci i-a lovit și din punct de vedere moral.

Coșea: "În 2018 am spus foarte clar că această creștere nu poate fi îndeplinită de către Guvernul PSD și am cerut o temporizare a programului. Era o minciună electorală. Nu se putea ca pensiile să crească cu 40% în condițiile în care se previziona o creștere economică de doar 5,4%, când deficitul comercial era enorm, iar acum mai avem și criza COVID-19. Sigur că a fost o chestiune politicianistă, electorală, așadar o minciună. Ceea ce mă deranjează însă este că de abia acum ne spune Teodorovici că la acea dată și dânșii aveau probleme. Deci ei una spuneau în cabinete, alta spuneau la TV. S-a creat o așteptare pozitivă în rândul pensionarilor, care nu a fost îndeplinită. E o lovitură nu numai materială, ci și morală asupra pensionarilor. Trebuie spus foarte clar că în condițiile în care era România înainte de pandemie și mai ales în condițiile pandemiei o creștere a punctului de pensie cu 40% la data la care se propunea era absolut greu de îndeplinit. Se putea îndeplini numai cu împovărarea datoriei publice. Trebuia să ne îndatorăm și mai rău".

CONSULTAȚI ȘI: DOCUMENTUL pe care trebuie să-l vadă toți pensionarii: guvernarea PSD NU a vrut să mărească pensiile cu 40%!

Despre demersurile PSD de a forța la nivel parlamentar creșterea cu 40% a pensiilor, Coșea a subliniat că pesediștii își încalcă propriile critici, căci pe de-o parte critică Guvernul Orban că se împrumută, iar pe de altă parte solicită Executivului să crească punctul de pensie cu procentul menționat anterior, ceea ce ar determina o nouă serie de împrumuturi. Mai mult, Coșea a precizat că "plăcerea pe care o avem acum de a avea pensii mai mari va fi necazul copiilor noștri, care vor trebui să plătească taxe enorme pentru a plăti datoria făcută acum".

Coșea: "Dacă PSD insistă în Parlament să se ajungă la acei 40%, înseamnă că își încalcă propriile critici. Ei critică Guvernul că se împrumută, dar prin această măsură îl obligă să se împrumute. Este o chestiune foarte simplă și precisă. Deocamdată economia României nu suportă o astfel de creștere. Ceea ce rămâne de văzut este în ce măsură programul actual al Guvernului, sau al celui care va veni după alegeiri, va avea un plan de relansare care să readucă economia în măsura în care promisiunile făcute privind eșalonarea creșterii pensiilor vor fi îndeplinite, altfel nici ele nu vor fi îndeplinite, dacă economia nu va ajunge la nivelul în care să creeze valoare adăugată pe care să o acumuleze la buget într-o asemenea măsură încât să asigure creșterea. Altfel, vom trăi în continuare pe datorie, iar plăcerea pe care o avem acum de a avea pensii mai mari va fi necazul copiilor noștri, care vor trebui să plătească taxe enorme pentru a plăti datoria făcută acum".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.