Efectul toxic al CCR. Florin Negruțiu: "Cîțu trebuie să mimeze democrația!"


Efectul toxic al CCR. Florin Negruțiu: "Cîțu trebuie să mimeze democrația!"

Decizia CCR conform căreia președintele Klaus Iohannis trebuie să nominalizeze un premier care își dorește să formeze o majoritate parlamentară, pentru ca Guvernul său să fie învestit, a provocat o mimare a democrației în Parlament, a precizat jurnalistul Florin Negruțiu într-o apariție la postul de televiziune Digi24. 

Concret, în timp ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de premier pentru a forța din nou declanșarea procedurii care duce la alegerile parlamentare anticipate, cel ultim menționat trebuie să mimeze că vrea ca Guvernul său să fie învestit. Pe de altă parte, și PSD va mima audierile miniștrilor în comisiile de specialitate, întrucât vrea cu tot dinadinsul să nu facă posibile alegerile anticipate. 

Redăm analiza lui Florin Negruțiu:

"În urma deciziei CCR, președintele trebuie să nominalizeze un premier care să treacă de Parlament, nu să pice, cel puțin în aparență, declarativ. Președintele îl nominalizează pe domnul Cîțu. Cîțu, printre pesediști, este mai detestat chiar și decât Ludovic Orban. Costantăm că domnul Klaus Iohannis nominalizează un liberal care nu va fi votat niciodată de PSD. PSD, după cum știm, deține pâinea și cuțitul în Paralment. Deci domnul Klaus Iohannis a nominalizat un premier care să pice pentru că nu abandonează logica alegerilor anticipate. Acum trebuie să precizăm un lucru, că este în continuare prima nominalizare, pentru că în cazul lui Ludovic Orban nu s-a votat, nu a fost dusă procedura până la capăt. Așadar, dacă ar fi să pice domnul Cîțu în Parlament se consideră primul Guvern picat și președintele trebuie să facă o a doua nominalizare, să pice și ea pentru a se dizolva Parlamentul și a se ajunge la alegeri anticipate. Iohannis nu abandonează anticipatele. 

În schimb, pentru domnul Cîțu este un balet foarte interesant. Domnul Cîțu trebuie să arate tuturor că îi place, trebuie să mimeze plăcerea, trebuie să mimeze democrația, consultările. Cică liberalii s-au întâlnit astăzi ca să stabilească ei calendarul consultărilor. Se consultă pentru că se uită domnii și doamnele de la CCR care zic: "Hmm...nu prea e convins domnul Cîțu că vrea să treacă de Parlament". Atunci, totul este o mimare. PSD mimează și el pentru că nu are niciun interes să se ajungă la alegeri anticipate. PSD mimează audierile. Păi nu i-a mai audiat pe oamenii ăștia acum o săptămână, tot 3 zile? Vrea să îi audieze și mai temeinic. Va fi un spectacol total pentru că suntem exact în prima fază a alegerilor anticipate, niște alegeri pe care le dorește Klaus Iohannis, niște alegeri pe care nu le dorește PSD și care va trage cât poate de proceduri și de timp aplicând metoda calendarul. Nu sunt șanse mari să avem anticipate dacă PSD nu vrea pentru că alegerile anticipate se decid în Parlament, unde PSD e majoritar". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.