Elena Calistru critică campania pentru europarlamentare, inclusiv cea a opoziției: "Se vând iluzii oamenilor. Genul acesta de mesaje au la bază presupunerea că oamenii sunt proști"


Elena Calistru critică campania pentru europarlamentare, inclusiv cea a opoziției: "Se vând iluzii oamenilor. Genul acesta de mesaje au la bază presupunerea că oamenii sunt proști"

Liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, scoate în evidență faptul că „atât candidații de la mai toate partidele, cât și unii oameni de bine ajung să vândă iluzii oamenilor” în campania electorală pentru europarlamentare.

Totodată, Elena Calistru se declară dezamăgită de mesajele pe care le promovează politicienii prin manipulare, promițând cetățenilor aspecte ce nu țin de alegerile europarlamentare și de prerogativele Parlamentului European, astfel promisiunile neputând fi respectate. Cu toate acestea, liderul Funky Citizens le recomandă politicienilor să încerce „pentru o clipă” adevărul, rezonabilul și bunul simț.

Redăm textul Elenei Calistru:

Mă întristează tare faptul că atât candidații de la mai toate partidele, cât și unii oameni de bine ajung să vândă iluzii oamenilor în această campanie. Am văzut menționate reforme instituționale (CCR, CSM, Avocatul Poporului) cât și subiecte care au puțin de-a face cu politica europeană (salarii și pensii, asistența socială).

Mă întristează și mai tare când aceste mesaje vin din partea opoziției (politice sau civice) pentru că se afundă singură în păcatul originar. Creștem așteptările oamenilor fără să putem livra apoi nimic în legătură cu ele, iar apoi ne mirăm că: 1. Oamenii confundă instituțiile și politicienii decontează pentru lucruri care nu erau în puterea lor; 2. Oamenii ajung să creadă că toți sunt la fel pentru că, hei, toți sunt aproape la fel când vine vorba de promisiuni ne-realiste.

Dar cel mai tare și cel mai tare mă întristează că genul acesta de mesaje au la bază presupunerea că oamenii sunt proști, că nu înțeleg mare lucru și că le putem da orice câtă vreme îi punem în situația de anti-ceva. Dacă e ceva ce mi s-a confirmat în ultimii ani cu aproape fiecare om din afara bulei este că cetățenii acestei țări sunt mult mai inteligenți decât ne imaginăm. Poate sunt deznădăjduiți, uneori puțin educați, cinici din cauza sărăciei, poate că mesajele lor ar trebui uneori structurate mai bine sau cizelate, însă nu sunt proști.

Însă oamenii văd și temele importante, și oamenii cinstiți, nu trebuie „păcăliți” pentru a cumpăra o ofertă politică sau alta. Încercați pentru o clipă și adevărul, rezonabilul, bunul simț. S-ar putea să meargă”, a scris Elena Calistru pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.