Erdogan a făcut marele anunț: Turcia ar fi descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa


  • ACP
  • Aug 20, 2020 16:29
  • 1877
Erdogan a făcut marele anunț: Turcia ar fi descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa

O rezervă importantă de gaze naturale, de aproximativ 320 de miliarde de metri cubi, a fost descoperită într-o zonă din Marea Neagră, Tuna -1, a declarat azi președintele Erdogan, menționând că "rezervele recent descoperite sunt doar o parte dintr-o resursă mult mai mare", iar țara "va continua să descopere mai multe în apropiere, în viitorul apropiat".

Anunțul a venit după ce Erdogan a declarat miercuri că va aduce "vești bune" vineri, care vor deschide o "nouă perioadă" pentru Turcia.

Prima navă turceasca de foraj, Fatih, a plecat de la Trabzon în nordul Turciei, pe 25 iunie, și a început activitatea în Marea Neagră în zona Tuna-1 la jumătatea lunii iulie, dupa cum a anunțat la vremea respectivă ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez. Zona Tuna-1 este situată în largul blocului gurii Dunării, la răscruce între granițele maritime românești și bulgare, în apele Turciei. Barbaros Hayrettin Pașa a fost prima navă de cercetare geologică din Turcia care a efectuat sondaje seismice în Marea Neagră și a identificat rezerve bogate de gaze naturale în blocul Dunării, în apele turcești din Marea Neagră de Vest, de unde România extrage de mai mulți ani petrol și gaze.

Exploatarea acestei rezerve de gaze va putea scădea dependența turcilor de gazul rusesc și iranian și va aduce și ceva susținere lirei turcești aflate în cădere liberă de câteva zile și bugetului de la Ankara sărăcit de aventurile războinice ale lui Erdogan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.