Erdogan trădează NATO. Turcia se opune planului de apărare colectivă a ţărilor baltice şi Poloniei în fața unei agresiuni a Rusiei


Erdogan trădează NATO. Turcia se opune planului de apărare colectivă a ţărilor baltice şi Poloniei în fața unei agresiuni a Rusiei

Turcia refuză să susţină planuri de apărare colectivă pregătite de NATO cu privire la ţările baltice şi Polonia, atât timp cât Alianţa Nord-Atlantică nu o susţine politic mai apăsat în lupta pe care o poartă împotriva combatanţilor kurzi în nordul Siriei, au declarat patru surse din cadrul blocului militar occidental pentru reuters.com.

Guvernul turc şi-a îndemnat ambasadorul la NATO să nu semneze aceste planuri, iar delegaţia turcă a ridicat tonul atât în cadrul unor întâlniri oficiale, cât şi în convorbiri private, pentru ca Alianţa să desemneze ”organizaţie teroristă” Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă aliată a Occidentului în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), declară aceste surse.

Reuters scrie că nu a putut obţine imediat vreo reacţie din partea Ankarei. Acest contencios - cu doar câteva zile înaintea sumitului prin care NATO urmează să marcheze la Londra 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei - este un semn al disensiunilor între Ankara şi Washington pe tema ofensivei pe care armata turcă a lansat-o la 9 octombrie în nord-estul Siriei.

El este de asemenea încă una dintre dificultăţile cu care membrii NATO se confruntă în a se înţelege în probleme considerate cruciale.

Fără aprobarea Turciei, NATO urmează să se confrunte cu dificultăţi în a implementa planuri militare de apărare a Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, în eventualitatea unei agresiuni a Rusiei, în urma anexării Crimeei de către Moscova şi a războiului cu separatişti proruşi în estul Ucrainei care i-a urmat în 2014.

”Ei îi iau pe europenii din (Europa de) Est ostatici, blocând aprobarea acestui plan atât timp cât nu obţin concesii”, a declaart una dintre sursele citate.

Altă sursă consideră că acest comportament al Turciei este ”destabilizator”, în momentul în care NATO încearcă să-şi strângă rândurile atât în urma criticilor lui Donald Trump, cât şi ale lui Emmanuel Macron, care a apreciat la începutul lunii că Alianţa se află într-o stare de ”moarte cerebrală”.

La sediul NATO, diplomaţi îşi exprimă speranţa unui compromis, în contextul în care Ankara vrea ca liderii Alianţei să aprobe un plan revizuit care detaliază răspunsul militar colectiv în cazul unei agresiuni vizând teritoriul turc, au subliniat două surse diplomatice.

Emmanuel Macron, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cancearul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson urmează să se întâlnească în marja summitului de la Londra pentru a discuta despre ofensiva turcă în Siria.

Tratatul Atlanticului de Nord prevede că o agresiune împotriva unuia dintre statele membre NATO este o agresiune împotriva tuturor aliaţilor - de unde necesitatea ca Alianţa să se doteze cu planuri de intervenţie pentru a pune în aplicare acest instrument al apărăroi colective, prevăzut de Articolul 5 al documentului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.