Erdogan va face mâine un anunț despre care spune că va fi "începutul unei noi ere" pentru Turcia


  • ACP
  • Aug 19, 2020 15:16
  • 1904
Erdogan va face mâine un anunț despre care spune că va fi "începutul unei noi ere" pentru Turcia

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ieri că va face vineri un anunț care va marca "începutul unei noi ere" pentru Turcia. Declarația a fost făcută în cadrul ceremoniei de deschidere a primei fabrici interne de panouri solare din Ankara.

"Cred că vom avea vineri de furnizat o veste bună întregii națiuni. Cred că transmiterea acestei vești bune va marca începutul unei noi ere în Turcia", a declarat Erdogan pentru site-ul de știri T24.

Declarațiile președintelui turc au venit după observații cu privire la strategiile Ankarei în estul Mediteranei, unde Turcia este blocată în dispute cu Grecia și Cipru cu privire la apele teritoriale, un conflict care s-a accentuat în ultimele săptămâni odată cu trimiterea unei nave de cercetare geologică în apele contestate.

"Mișcările Turciei în estul Mediteranei sunt prea strategice pentru a fi sacrificate pentru politica de zi cu zi", a mai spus Erdogan.

Agenția Bloomberg a informat miercuri, citând două surse importante, că Turcia a făcut o descoperire de resurse energetice în Marea Neagră, cel mai probabil gaz natural, dar mărimea zăcământului și dacă este posibil să fie extras, rămân neclare, a spus Bloomberg. Luna trecută, Turcia a anunțat că nava de foraj Fatih a început explorarea în așa-numită zonă Tuna-1, situată în largul coastei de vest a Turciei.

Euronews Turkish a relatat însă că este probabil ca Erdogan să facă un anunț cu privire la o descoperire de gaze naturale în estul Mediteranei, unde Turcia a expediat o a treia navă de prospecțiuni și foraj, Kanuni.

Turcia se află într-o cursa accelerată de căutare a resurselor de petrol și gaze în mările din jur, în condițiile care este dependență de importurile de gaze din țări neprietene, cum e Rusia și Iranul, în ciuda faptului că și-a diversificat sursele cu importurile de gaz lichefiat. Mai mult, în Mediterana și-au găsit deja zăcăminte importante țări ca Grecia, Israel, Egipt, Cipru, de asemenea țări care nu sunt în relații bune cu Turcia. Descoperirea unor zăcăminte substanțiale, în apele Turciei, care pot fi exploatate, ar aduce și ceva susținere bugetului supraîncărcat de politica belicoasă a lui Erdogan. (sursa: Ahval News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.