Etapele pe care le are de trecut Kovesi pentru a fi Procuror European. Precizările unui europarlamentar

Europarlamentarul Monica Macovei a explicat pentru G4Media.ro paşii ce vor urma pentru desemnarea Procurorului şef european, după ce juriul de selecţie a înaintat Consiliului UE şi Parlamentului european lista scurtă cu 3 candidaţi: Laura Codruţa Kovesi (România), Jean – Francois Bohnert (Franţa) și Andres Ritter (Germania).

Potrivit lui Macovei, cel mai probabil pe 18-19 februarie va avea loc audierea celor trei candidaţi în comisia LIBE a PE (comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne). Audierea va fi publică, iar candidaţii vor primi dinainte temele de discuție, aşa cum se procedează de fiecare dată: „Aşa procedăm, de exemplu, şi în cazul membrilor Curţii de Conturi. Le trimitem nişte întrebări ca să se ghideze, dar aceasta nu înseamnă că nu vor putea fi puse şi alte întrebări. Ei îşi vor face o mică prezentare, apoi urmează întrebările”.

După audierea publică din Comisia LIBE va urma votul. În paralel, a explicat Monica Macovei, comisia COREPER II (ambasadorii la Bruxelles ai ţărilor UE) va da şi ea un vot.

Va urma o negociere între comisiile LIBE şi COREPER până se va ajunge la un consens pentru un nume. Candidatul stabilit prin consens va merge apoi în plenara PE, care va da votul final. Apoi Consiliul UE va lua act de decizia CE. „Nu mai este nevoie de un vot în CUE pentru că deja Consiliul va fi fost reprezentat de comisia COREPER, adică de ambasadori, reprezentanţii şefilor de stat şi Guvern”, a explicat Macovei.