Europarlamentarul PLUS Dragoș Pîslaru insistă, într-un drept la replică, că e în regulă să oferi internshipuri pe bani grei rudelor ONG-iștilor care le solicită, deși nu este în stare să ofere dovezi privind concursul, preselecția și etapele. Nu în ultimul rând, Pîslaru insultă mizerabil Podul.ro și riscă să ajungă în instanță


Europarlamentarul PLUS Dragoș Pîslaru insistă, într-un drept la replică, că e în regulă să oferi internshipuri pe bani grei rudelor ONG-iștilor care le solicită, deși nu este în stare să ofere dovezi privind concursul, preselecția și etapele. Nu în ultimul rând, Pîslaru insultă mizerabil Podul.ro și riscă să ajungă în instanță

Europarlamentrul PLUS Dragoș Pîslaru ne-a trimis un drept la replica, după ce Podul.ro a dezvăluit AICI AICI marea câștigătoare a unui internship organizat de el, la solicitarea controversatului ONG-ist Ciprian Necula și a ”platformei civice” pe care acesta o păpușează, a fost chiar verișoara lui Necula. Verișoară care este și sora unui angajat al aceleiași organizații, Nicu Dumitru.

Așa cum veți remarca, Pîslaru susține că el și echipa sa nu știau asbsolut nimic despre faptul că tânăra Loredana Dumitru este chiar ruda lui Necula, cel care a solicitat internshipul pentru ajutarea unei tinere de etnie romă și care a sfârșit prin a-și trimite verișoara la Bruxelles, în locul altor tinere care provin din familii ce trăiesc la limita subzistenței și care aveau mare nevoie de un astfel de internship, sau măcar de un concurs transparent.

De asemenea, Pîslaru vorbește în termeni generali despre acordarea internshipului în cază, dar nu vorbește deloc în cifre (ne întrebăm dacă le deține, dânsul și asistenții lui) privind preselecția pentru acest internship, și nici nu prezintă criteriile de departajare, modul în care în finală au ajuns trei persoane de etnie romă. De ce nu este publică o grilă de evaluare, de selecție? De ce nu există criterii clare prezentate public? De ce nu putem analiza niciunde etapele, testele competitorilor? Ce fel de ”transparență” este asta?

În schimb, europarlamentarul Dragoș Pîslaru găsește de cuviință să ne dea lecții de presă și să susțină în scris că, țineți-vă bine, gradele de rudenie nici măcar nu contează și nici nu ar trebui să conteze în acordarea acestor internshipuri (nepotism oficial, așadar!), ci… ”meritocrația”. Asta e meritocrație și egalitate de șanse? Faptul că dânsul nu prezintă absolut nimic privitor la concurs e transparență? Cine a făcut parte din comisa de acordare a acestui internship?

Nu în ultimul rând, Dragoș Pîslaru se pretează să insinueze explicit că articolele Podul.ro referitoare la aceste aspecte ar fi cauzate de extremism, rasism și lipsă de toleranță (!), și nu de nereguli, lipsă de transparență în cheltuirea banilor europeni și suspiciuni legitime privind sifonări de fonduri (așa cum sunt în multe alte cazuri aferente). Încă așteptăm scuze publice pentru aceste acuzații delirante. Dar, până una-alta, vrem să fim cât se poate de clari: dacă domnul Dragoș Pîslaru se va mai deda la astfel de acuzații și insinuări fără sens și obiect, îi promitem că îl vom da în judecată de urgență, așa cum pățește deja numitul Ciprian Necula, cel care v-a solicitat organizarea unui internship doar pentru a-și trimite ruda la Bruxelles. Și chiar e imposibil să câștige.

Acestea fiind spuse, vă prezentăm în integralitate dreptul la replică trimis de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, acesta fiind urmat de răspunsul directorului Podul.ro, jurnalistul Răzvan Gheorghe.

”Stimate domnule Gheorghe,

În urma articolului prezentat de dumneavoastră în data de 31 mai, 2020 și intitulat “Internshipul lui Dragoș Pîslaru, europaralmentar PLUS, regizat doar pentru promovarea verișoarei lui Ciprian Necula la Bruxelles!”, vă rog să-mi acordați dreptul la replică, având în vedere faptul că nu mi-ați cerut înainte de publicarea articolului nici o opinie referitoare la fapte, așa cum cere codul deontologic al jurnaliștilor.

În virtutea legislației în vigoare și având în vedere că în articol sunt prezentate fapte neadevărate și tendențioase, vă rog ca opinia mea să apară în articolul prezentat. 

Încă de la începutul mandatului meu în Parlamentul European, am susținut cauza integării roma și am participat la o serie de dezbateri și acțiuni în context european pe această temă. Printre altele, am decis ca unul dintre locurile de stagiar la mine în cabinet să fie oferit în fiecare an unui tânăr de etnie romă.

Un deputat european poate avea până la 2 stagiari concomitenți în cabinetul său de la Bruxelles sau Strasbourg și este responsabil, împreună cu echipa sa, de procesul de selecție și criteriile după care alege aceste persoane. Un stagiar, o dată ales, primește un salariu plafonat la o sumă maximă de 1.313 Euro, sub salariul minim belgian, care este stabilit la 1.593 Euro. Stagiatura, prin definiția sa, este considerată o perioadă interimară și temporară, menită să ofere o nouă experiență profesională persoanei selectate.

Astfel, pe 2 august 2019 am lansat un apel public transparent (deși vasta majoritate a eurodeputaților nu fac așa ceva) pentru aplicații. Anunțul îl puteți găsi aici. Anunțul a fost formulat pentru a încuraja cât mai mulți aplicanți. Am primit peste 20 de aplicații și a fost nevoie să căutăm un mod de a le departaja, pentru a selecta recipientul final al poziției.

Deoarece sunt membru în comisiile de muncă și afaceri sociale, de economie dar și de industrie în Parlamentul European, orice poziție din echipa mea, inclusiv a unui stagiar, este importantă. Pentru a face față cu brio, persoana selectată trebuie să dea dovadă a priori de o capacitate de dinamism, flexibilitate și bună înțelegere a cel puțin unei limbi străine, orice atu în plus reprezentând criterii de departajare.

Colegii mei au selecționat și intervievat trei persoane dintre cei care au aplicat, iar Loredana Dumitru a fost considerată ca fiind cea care ar beneficia cel mai mult în cariera sa de acest stagiu, dar și ca fiind capabilă să contribuie la munca cabinetului meu. Criteriile care au contat au fost atât experiența din CV, dinamismul și interesul dovedit pentru munca mea dar și capacitatea de a aborda subiecte europene și abilitățile de limbi străine dovedite în timpul interviului on-line. Nu am fost înștiințați de nici o legătură de rudenie sau recomandare și dacă am fi fost, nu ar fi contat.

Principiul competenței și meritocrației este și va rămâne principalul motiv pentru care o persoană a fost și va fi selecționată în echipa mea.

Țin să menționez că am invitat toate persoanele care au aplicat la o vizită de studiu la Bruxelles și Parlamentul European în Decembrie 2019. Toți aplicanții care au fost de acord au participat la vizită și este un model pe care voi încerca să îl emulez și în viitor.

Loredana Dumitru a fost stagiară în cabinetul meu între 21.10.2019 și 21.02.2020, timp în care a îndeplinit atât sarcinile normale de stagiar (realizat de rapoarte de ședință și cercetări, sarcini administrative de birou, etc.), dar și unele specifice programului pentru tinerii roma (urmărirea subiectului în mediul european și realizarea unei serii de interviuri cu lideri europeni pe tematica integrării roma).

Mai mult decât atât, și-a exprimat interesul să realizeze un film documentar despre istoricul și condiția cetățenilor europeni de etnie romă, subiect pe care l-am sprijinit cu mare interes și la care am participat. Filmul are ca scop creșterea interesului și înțelegerii pentru problemă în mediul european și va fi lansat imediat ce situația post-COVID-19 ne va permite, ca parte a angajării mele pentru cauza integrării roma.

Nu va fi ultimul stagiar de etnie roma și voi lansa un nou program spre finele lui 2020, în speranța că pandemia de COVID-19 va face asta posibil.

Nu mă pot pronunța direct asupra restului de informații din articolul dumneavoastră, dincolo de a remarca limbajul tendențios și falsurile evidente care privesc modul de selecție folosit de cabinetul meu. În contextul în care discriminarea și problemele de integrare ale comunității roma din România se află constant în prim-planul discuțiilor publice naționale și europene, caracterizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării ca o instituție inutilă și absurdă nu este o acțiune care are de-a face cu sfera jurnalismului.

De altfel, dat fiind grava condiție a României din toate statisticile UE privind problematica roma, cred că se pune întrebarea dacă articolul dumneavoastră, în atacul împotriva unor reprezentanți și activiști recunoscuți pe plan internațional, nu ascunde un discurs de ură rasială și de promovare a discriminării?

Articolul dumneavoastră conține peste 30 de adjective părtinitoare (”inutil”, ”lacrimal”, ”dubioasă”, etc.), o caracteristică răspândită a dezinformării care preia o serie de informații reale (în acest caz, numele persoanelor vizate și numele organizațiilor fiind printre singurele lucruri reale din articol) și construirea unui eșafod de judecăți, mesaje trunchiate, atacuri și invenții menit strict să dezinformeze . 

Vă stau la dispoziție pentru orice discuții viitoare pe acest subiect, dacă vă interesează cu adevărat o discuție obiectivă, despre problematica roma și eforturile UE din această direcție.

Cu sinceritate,

Dragoș Pîslaru”

Răspunsul lui Răzvan Gheorghe, directorul Podul.ro:

”Buna ziua.

Dreptul dumneavoastră la replica va fi publicat, fiindcă asta presupune, jurnalistic, un drept la replica.

Așa cum de altfel știm prea bine (putem demonstra in orice instanța tot ce am scris), stagiara in cauza este verisoara lui Ciprian Necula și sora unui alt angajat din același ONG care v-a solicitat internshipul.

Așa cum bănuiam, dumneavoastră nu ați știut absolut nimic despre acest fapt. Personal va felicit (și va asigur ca Podul.ro nu are nimic cu dumneavoastră și nici cu cetățenii din comunitățile rome) pentru ca oferiți astfel de internshipuri. Va prețuiesc pentru această deschidere, e mare nevoie de ele.

Însă dacă susțineți ca este corect/transparent/european și ca respecta egalitatea de șanse faptul ca dintre toate aceste tinere (ale căror CV-uri, studii și job-uri le cunoaștem și noi foarte bine, cu atât mai mult pe ale finalistelor) a fost aleasa chiar verisoara lui Necula, cred ca va aflați pe o pistă total greșita.

Astfel de internshipuri, probabil ca știți, au scopul ajutorării unor tinere/ tineri cu probleme din comunitățile ignorate și sărace, nu pe rudele ONG-istului Necula și pilele din ONG-urile lui. Or când e vorba de bani europeni, criteriile de acordare trebuie sa fie clare și anunțate in prealabil, ceea ce nu s-a întâmplat deloc, și putem demonstra in orice instanța asta, atât cu oameni reali care au participat și au vorbit cu asistenții dumneavoastră, cât și cu înscrisuri publice.

Pe de alta parte, va recomand sa nu ne mai dati lecții de presa, chiar am aprecia, așa cum nici noi nu va dam dumneavoastră lecții de europarlamentarism.

De asemenea, va recomandam sa cititi cu atenție anchetele din presă privindu-l pe Ciprian Necula, anchete din ultimii ani apărute in presa centrală și in ziare mari.

Suntem rasiști, extremiști, asta insinuați?! E clar că la asta recurgeți.

Luați in calcul ca sursele și oamenii care ne aduc informații și documente despre Ciprian Necula și alții sunt cetățeni romi cât se poate de responsabili. Mai presupuneți, zic eu, ca un jurnalist care scrie despre aspectele astea de peste 15 ani ar putea cunoaște mult mai bine ca dumneavoastră realitățile pe care le clamați in acest drept la replica. Și nici nu am pierdut vreun proces vreodată.

Acum, eu sper sa înțelegeți ca dacă presa scrie despre practici reprobabile, netransparență sau sifonări de fonduri, chiar nu este vorba despre rasism sau extremism. Nu-i greu de priceput. Dacă veți folosi vreodată aceste etichete in ceea ce ma privește pe mine sau Podul.ro, sau dacă veți mai insinua vreodată așa ceva, va promit ca ne vedem in instanța imediat. Până la ultimele consecințe. Cum de altfel o sa pățească acest Ciprian Necula, care pana sa facă acuzații nesimțite ar trebui sa arate documentele aferente a zeci de proiecte europene derulate prin tocarea a sute de milioane de euro. Și sa mai explice și ce a făcut cu fondurile gigantice destinate Muzeului Romilor. ONG-iștii aceștia chiar nu au vreo responsabilitate pentru că, după ce au încasat sute de milioane de euro, romii au ajuns să trăiască mai rău decât acum 20 de ani?!

Va asiguram ca Podul.ro nu are nimic împotriva cetățenilor de etnie romă, dimpotrivă - va pot trimite un număr impresionant de interviuri și materiale cu lideri romi care nu au nici cele mai mici probleme cu legea, dar va sfatuiesc sa faceti minime cercetari inainte de a arunca piatra. Repet, sursele din materialele noastre sunt romi și provin chiar din comunitățile pe spatele și dramele cărora Ciprian Necula și cei ca el fac avere și imagine. Fiindcă nu ați știut aceste realități de la firul ierbii (demonstrabile in orice proces) și dumneavoastră îl ajutați, indirect, pe talentatul domn Necula. Doar analizati la rece modul in care s-a folosit de dumneavoastră sa își duca verisoara la Bruxelles, și nu pe o tânără amărâtă cu un CV performant și cât se poate de real. Sa nu îmi spuneti ca pentru verisoare și familii bogate de ONG-isti sunt programele astea.

Cât despre așa-zisul CNCD, sinecura pesedista, inutila și umflată cu bani publici, aveți o ”bibliografie” larga până și pe Google (sustinuta de intelectuali cu notorietate in Romania), dar sper ca libertatea de exprimare (și nu poliția gândirii) va va acompania drumul. Eu știam ca PLUS e “centru dreapta”, cel putin oficial, sau ma insel? O ”bibliografie” largă aveți și despre cozile de topor ale CNCD, o culme a miliției socialiste a gândirii.

Repet: materialele despre Necula & alte ONG-uri vizează fie ilegalitați, fie nereguli și proceduri total netransparente privind cheltuirea fondurilor europene, iar documentele și informațiile ne sunt oferite de romi care vor parveni cu mine în instanță. Dacă veți mai avea vreodată impertinența de a insinua ca altele sunt cauzele acestor articole, vă voi da în judecată fără vreo reținere și, având în vedere toate cele de mai sus, este imposibil să aveți câștig de cauză.

P.S. În fine. Telefonul meu vă este deschis oricând. Știu foarte bine că dumneavoastră ați făcut un lucru bun, lăudabil, și că nu ați știut nici un moment că Necula își promovează verisoara pe bani europeni în locul unor tinere năpăstuite care aveau și au nevoie de ajutor în ceea ce privește dezvoltarea personală. Desigur, domnișoara respectivă nu are vreo vină, dar ce vină au celelalte? Cum rămâne cu nepotismul și egalitatea de șanse? Lucrurile astea se văd și de pe Lună, domnule Pîslaru, iar modul în care deturnați discuția nu vă face deloc onoare, dimpotrivă.

Pe de alta parte, vă încredințez că același limbaj cât se poate de jurnalistic îl folosim și atunci când scriem despre Liviu Dragnea sau despre orice alt politician sau ONG-ist român. Așa-i corect politic, nu?

Vă dorim o zi bună și rețineți: nu avem nimic personal cu dumneavoastră. Fiți doar mai atent la cum încearcă să vă manipuleze și să vă folosească acești indivizi - nici cu ei nu avem absolut nimic personal, ci doar cu practicile lor. Momentan, celelalte derapaje ale dumneavoastră le pun pe seama necunoașterii anumitor aspecte practice și teoretice. 

Cu sinceră stimă, Razvan Gheorghe”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.