EXCLUSIV Alina Gorghiu, semnal de alarmă: "OUG date de Toader izolează România în UE! Felicit judecătorii și procurorii care rezistă presiunilor politice!"

Ministrul Justiei, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că Executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. O modificare importană anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul General: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Toader, slujitor model pentru Dragnea. S-au adoptat 2 OUG prin care justiția e capturată și mai mult. Augustin Lazăr nu mai poate infirma anchetele Secției speciale

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura marți, 19 februarie, cu senatoarea PNL Alina Gorghiu pentru a o întreba care sunt implicațiile celor 2 OUG. Concret, jurista a atras atenția că România riscă să fie izolată total în Uniunea Europeană în urma adoptării unor astfel de ordonanțe de urgență. Mai mult, liberala a ținut să îi felicite pe procurorii și judecătorii care au rezistat în fața presiunilor PSD-ALDE. 

"Guvernul PSD acționează de parcă nu ar mai vrea că România să fie în Europa! Am impresia că Tudorel Toader nu înțelege prea bine implicațiile politice ale propriilor acțiuni pentru România. Vom fi total izolați. Asta numai pentru început, apoi pot fi și alte consecințe mult mai grave pentru poziția țării în UE ! Românii nu merită așa ceva! 

Calea OUG nu trebuia aleasă sub nici o formă cu referire la legile justiției! Nu există nici un fel de urgență! Înțeleg că toată această poveste a fost ținută în secret față de Comisia Europeană, ceea ce este un fapt extrem de grav, o sfidare și față de aceasta și față de Comisia de la Veneția.

Este absolut clar că ceea ce se urmărește este controlul politic total asupra Parchetului General și a DNA. Aici duc toate măsurile anunțate: schimbarea regulilor referitoare la ocuparea posturilor de procurori de rang înalt și eliminarea posibilitățîi asigurării interimatului.

Astăzi s-a confirmat că toată lupta parlamentară a PNL de 2 ani a fost pe premise corecte. La fel de corect a fost ceea ce au spus mii de magistrați care au semnat documentele de protest față de modificările PSD la legile justiției! Îi felicit pe procurorii și pe judecătorii, care au rezistat presiunilor politice din partea puteriiOUG de astăzi este tocmai consecința rezistenței pe care magistratura a opus-o față de PSD! Nu cred că se aștepta la o astfel de maturitate din partea magistraților, acum se vede că Guvernul acționează la disperare. Eu îi felicit pe toți pentru curaj, cred și sper că legile vor reveni curând la forma lor normală, specifică statului de drept.

Este și mai grav că există o procedură la nivelul Curții de Justiție a UE referitoare la regimul juridic al Raportului MCV și la modificările aduse legilor justiției. Și tocmai acum Guvernul Dăncilă trece cu buldozerul OUG și peste această procedură! Situația aceasta depasesete orice imaginație!", a declarat senatoarea PNL.

Totodată, chestionată cât de mult este afectată candidatura lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, Alina Gorghiu a reliefat că totuși șansele ei au crescut, devenind mai credibilă. De altfel, jurista a evidențiat pericolul creat de faptul că Dăncilă și Toader susțin interesele lui Dragnea, acesta constând în sacrificarea poziției internaționale a României.

"Cred că tot ce se întâmplă de câteva zile a întărit această candidatură și a făcut și mai credibil ceea ce a spune ea. Dar este afectată sever poziția României pe scena europeană. Este și mai clar acum motivul pentru care PSD a urmărit revocarea ei de la DNA. Pentru că nu puteau controla procurorii cât timp ea era în funcție. Dacă acest Guvern nu va pleca, dacă aceste OUG nu vor fi luate înapoi și abrogate, vom fi într-o situație limita în UE. Dăncilă și Toader au ajuns să susțină interesele lui Dragnea și ale altora ca el până la a sacrifică poziția internațională a țării", a declarat Alina Gorghiu în exclusivitate pentru Podul.ro.