EXCLUSIV De ce e aberantă ultima decizie a CCR? Constituționalistul Radu Carp: "Curtea Constituțională lovește în esența vieții democratice!"

CCR a admis, luni, sesizarea PSD privind conflictul juridic între președintele Klaus Iohannis și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier. (citiți AICI mai multe detalii)

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu Radu Carp, specialist în drept constituțional și profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, pentru a explica implicațiile deciziei CCR. Astfel, analistul politic a atras atenția că CCR și-a depășit atribuțiile prin hotărârea luată azi, emițând declarații politice care nu au treabă cu interpretarea normelor. 

Potrivit deciziei CCR, "un prim-ministru ar trebui să aibă garanția unei majorități chiar în momentul în care e desemnat, ceea ce este aberant. (...) În absolut nicio țară Curtea Constituțională nu intervine într-o procedură strict politică, anume cum își face un candidat majoritatea", a subliniat Carp. 

Jurnalist: Care sunt implicațiile deciziei CCR?

Radu Carp: Nu e prima dată când Curtea Constituțională emite astfel de declarații politice care n-au legătură cu interpretarea normelor. Am citit și eu motivarea, se bazează, spune aceasta, pe principiul colaborării loiale între puteri, dar pe principiul acesta poți interpreta oricum, și larg și restrictiv. Potrivit acestui raționament, un prim-ministru ar trebui să aibă garanția unei majorități chiar în momentul în care e desemnat, ceea ce este aberant. Să zicem că la vot nu se prezintă niște parlamentari și nu mai are majoritate. 

Acesta este un proces politic care nu are nicio legătură cu Constituția. În absolut nicio țară Curtea Constituțională nu intervine într-o procedură strict politică, anume cum își face un candidat majoritatea. Intervine dacă se îndeplinesc regulile cu privire la desemnarea candidatului și intervine în momentul în care, să zicem, apare un blocaj în Parlament, dar nu în timpul procesului. 

De asemenea, Radu Carp a atras atenția că hotărârea CCR lovește în esența vieții democratice prin faptul că restrânge negocierile dintre partidele parlamentare privind crearea unei majorități care să susțină un Guvern, spunând că premierul desemnat este nevoit să vină din start cu majoritatea formată. 

Junalist: Cum va afecta decizia CCR puterea prezidențială de acum înainte? 

Radu Carp: Paradoxal, nu-i restrânge președintelui un drept, ci, aș spune eu, îi restrânge un drept candidatului la funcția de prim-ministru în sensul că restrânge, de fapt, negocierile între partide. Aici lovește cel mai mult Curtea Constituțională, în ceea ce este esența vieții democratice. Esența vieții democratice înseamnă negocieri permanente între partide pentru găsirea unei soluții. CCR spune ”nu e nevoie de negocieri, trebuie să ai din start totul făcut, totul aranjat.” 

De asemenea, politologul a menționat că șansele ca alegerile parlamentare anticipate să mai aibă loc sunt foarte mici din cauza deciziei CCR, întrucât un candidat pentru funcția de premier trebuie să arate acum clar că dispune de o majoritate care îl susține. 

Jurnalist: Credeți că mai există șanse ca PNL și USR să mai declanșeze alegerile anticipate, așa cum plănuiseră inițial? 

Radu Carp: În actualele circumstanțe nu, pentru că această decizie va trebui motivată, probabil vom aștepta 30 de zile până la motivare. Acum, un candidat la funcția de prim-ministru trebuie să arate clar că are o majoritate care îl susține și nu prea văd cum. Șansele nu sunt zero, dar aș spune că sunt mult mai mici decât era până în momentul de față.