EXCLUSIV: DNA trebuie să se autosesizeze în cazul deturnărilor de fonduri europene comise de Gruia Bumbu, șeful ONG-ului Pakiv România. Caracatița Oirposdru Centru


EXCLUSIV: DNA trebuie să se autosesizeze în cazul deturnărilor de fonduri europene comise de Gruia Bumbu, șeful ONG-ului Pakiv România. Caracatița Oirposdru Centru

În urma dezvăluirilor Podul.ro despre uriașele și legitimele suspiciuni privind deturnarea a importante fonduri europene de către controversatul Gruia ”Gruișor” Bumbu, șeful Pakiv România – ONG care se ocupă, încă din 2005, cu incluziunea cetățenilor de etnie romă, cu lupta împotriva discriminării, egalitatea de șanse, identitatea de gen ș.a.m.d. – Ministerul Fondurilor Europene solicită procurorilor DNA și Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) să investigheze mai multe proiecte europene coordonate de Pakiv, constatându-se multiple indicii de fraudă.

În condițiile în care, așa cum am demonstrat în episoadele trecute ale acestei anchete, DNA și DLAF l-au făcut scăpat pe Gruia Bumbu, în 2013-2014, tratând o plângere penală ca pe o simplă sesizare, cu largul concurs al OIRPOSDRU CENTRU – adică tocmai instituția care ar fi trebuit să vegheze ca fondurile europene să nu fie deturnate, prin combinații și manevre ca-n codru –, Podul.ro atrage atenția că, pentru a face lumină totală în acest caz complex, DNA ar trebui să se autosesizeze și să întreprindă o investigație cât se poate de serioasă. De altfel, DNA deține momentan destule înscrisuri și indicii pentru a proceda la o autosesizare în această speță. Cu atât mai mult cu cât Podul.ro a pus pe tapet atât infracțiunile și neregulile comise de șeful Pakiv în 2013-2014, cât și altele recente, deopotrivă cu documentele aferente și martorii care confirmă această situație.

Considerăm că o autosesizare a DNA este imperativ necesară, în condițiile în care, potrivit documentelor și surselor Podul.ro, Gruia ”Gruișor” Bumbu a accesat peste 70-80 milioane euro din fonduri europene, iar rezultatul direct a fost doar îmbogățirea lui și a familiei lui peste măsură, în timp ce romii amărâți, pentru care a accesat acest morman de bani, nu au nici după ce să bea apă.

Deosebit de grav: aceste practici reprobabile nu ar fi avut succesul scontat fără evidenta complicitate a unor persoane importante din cadrul OIRPOSDRU CENTRU, începând cu directorii și alți funcționari cu pârghii de decizie – în acest sens, o numim pe Ioana Boca, cea mai longevivă șefă a departamentului contractare-monitorizare, care a făcut totul pentru a acoperi ingineriile comise de Gruia Bumbu și Pakiv-ul său. Împroprietărirea șefului Pakiv cu viloiul pe care a insistat că-l va transforma în așa-zisul Centru Interregional, din proiectul Alternative la Șomaj – ID 59815, în 2017, a fost premeditată cu sprijinul acestor directori și funcționari. Având în vedere toate acestea, Podul.ro solicită redeschiderea dosarului nr. 86/P/2014, în contextul în care imobilul în cauză a devenit proprietatea lui Gruia Bumbu, încă din 2017 – detalii AICI.

De asemenea, Podul.ro a dezvăluit multiplele ilegalități și nereguli săvârșite de Gruia Bumbu&Pakiv (prin intermediul firmei de casă SC PRAVARA SRL) în cadrul proiectului Cod Smis 103385 – CCI Sibișeni-Creșterea calității vieții și a incluziunii sociale în Vințu de Josnu doar că banii europeni au fost sifonați într-o veselie molipsitoare, dar Gruia Bumbu a facilitat ca cei doi copii ai viceprimarului PNL, Barbu Petre, din localitate să încaseze importante fonduri destinate romilor amărâți, doar prin artificiul schimbării adresei de reședință – detalii AICI.

Totodată, deși Gruia ”Gruișor” Bumbu și Pakiv au accesat bani europeni angajându-se să deschidă 5 întreprinderi (de reciclare a materialelor de ambalaj), unde urmau să lucreze nu mai puțin de 120 de persoane (în Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Iași și Craiova), avertizăm autoritățile abilitate că aceste întreprinderi nu au funcționat niciodată, utilajele aferente fiind încă în curtea pensiunii deținută de șeful Pakiv. Mai mult chiar, celor 20 de persoane plătite cu salarii din bugetul proiectului european li s-au desfăcut contractele de muncă după doar 6 luni de contract, chiar când ar fi trebuit să-și înceapă munca în întreprinderile de tip cooperativă.

De notat că o soartă similară au avut-o și celelalte structuri de economie socială, de tip cooperativă din proiectul FEMMROM, cele 8 structuri de economie socială din proiectul Construim împreună intreprinderi sociale”- Posdru/ 176/6.1/S/147653.

Contactat de Podul.ro, Viorel Bumbu – unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai romilor din județul Alba, președinte al Uniunii Democratice a Romilor și coordonator de proiect la Primăria Vințu de Jos – anunță că dacă DNA nu se va autosesiza în vederea unei investigații corecte, riscând să se repete astfel tergiversările din 2013-2014, prin intervenția OIR POSDRU CENTRU, el va sesiza chiar și CSAT-ul, în condițiile în care toate dovezile și indiciile adunate întăresc convingerea că numitul Gruia Bumbu face parte dintr-o grupare ostilă siguranței statului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.