EXCLUSIV Începe MĂCELUL în PSD. Planurile lui Oprișan, fanteziile Olguței și revenirea Gabrielei Firea


EXCLUSIV Începe MĂCELUL în PSD. Planurile lui Oprișan, fanteziile Olguței și revenirea Gabrielei Firea

Dacă atmosfera de la vârful PSD era de-a dreptul explozivă încă din cursul zilei de ieri, din pricina trecerii spectaculoase a referendumului și a dezastrului întregistrat la urne, acum, după plecarea la pușcărie a infractorului triplu condamnat Liviu Dragnea, partidul celor trei trandafiri stă pe un veritabil butoi de pulbere, în pofida pozei de grup regizată de Viorica Dăncilă și de sforarul Marian Oprișan, laolaltă cu baronii care mai ieri îl aplaudau grețos pe teleormănean.

În realitate, baronii își ascut cuțitele, de mama focului, fiind vorba despre cel puțin două tabere care se pregătesc de războiul aferent preluării puterii, în timp ce Marian Oprișan – ne place sau nu, cel mai influent baron al PSD, personaj care a sărit la beregata lui Dragnea încă de duminică, oficial, cu ore înaintea aflării rezultatului final – nu s-a hotărât încă spre care dintre cele două grupări să încline balanța. La toate acestea, așa cum veți vedea, se adaugă necunoscuta ”Firea”.

Potrivit surselor Podul.ro, Oprișan (poreclit ”Portofel”, din motive pe care nu le vom dezvolta aici) beneficiază, în noul context, de sprijinul fostului vicepremier Paul Stănescu, dar și al liderilor din Moldova, cu foarte mici excepții. Inevitabil, după epurările din partid și prăbușirea lui Dragnea, Oprișan va avea un rol important în ungerea viitorului șef al PSD. Potrivit surselor noastre, ”Portofel” nu intenționează să facă oficial pasul spre funcția supremă în partid, dar are pretenția ca în jilțul părăsit de Dragnea să se așeze un personaj fără mari probleme de imagine pe care să-l poată păpușa din umbră.

Nominalizată în spatele ușilor închise drept succesoare la tronul PSD, chiar de către recentul pușcăriaș Dragnea, Olguța Vasilescu face frumos pe lângă Oprișan, având în vedere bunele și vechile legături dintre cei doi. Deși salvează aparențele prin zâmbete și politețuri de tv, pe baronul de la Vrancea nu-l încântă peste poate ”alternativa” Olguța Vasilescu, fiindcă ar rămâne în paradigma succesiunii decise de Dragnea. De asemenea, ”Portofel” este cât se poate de conștient că Olguța Vasilescu are, la fel ca el, vocația trădării, ceea ce nu o face deloc un personaj ușor păpușabil. Nu în ultimul rând, Vasilescu este considerată conflictuală în partid și, pe de altă parte, este clar că reprezintă unul dintre cele mai cunoscute chipuri ale epocii Dragnea, fiind de notorietate atacurile pe care le-a declanșat, în repetate rânduri, la adresa inamicilor actualului pușcăriaș.

Aceleași surse susțin că Oprișan nu este nici adeptul menținerii Vioricăi Dăncilă pe post de șefă de paie la fereastra PSD, întrucât premierul a cauzat, de-a lungul ultimului an și jumătate, o mulțime de probleme de imagine PSD. Există voci în partid care o susțin pe Dăncilă, însă o astfel de mișcare ar trezi numeroase nemulțumiri.

Potrivit surselor Podul.ro, în zilele imediat următoare Marian Oprișan intenționează să poarte o serie de negocieri cu Gabriela Firea, cel mai bine cotat lider PSD la nivel național, care dorește să revină în forță și să-și recapete controlul asupra PSD București. Deși oficial dezminte că ar tenta-o șefia partidului celor trei trandafiri, Gabriela Firea are o agendă în acest sens, dar va intra în horă doar după ce se va asigura că beneficiază de un sprijin consistent. Pe de altă parte, Firea ține morțiș să-și plătească polițele pe linie de partid către Carmen Dan, Gabriel Mutu, Daniel Florea, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Cătălin Rădulescu, Olguța Vasilescu, Liviu Pleșoianu ș.a.m.d.. Cei amintiți mai sus sunt conștienți că eșecul lamnetabil și brutal al epocii Dragnea poate însemna sfârșitul carierei lor.

În zilele următoare se vor purta negocieri intense, fiind mai importante cele de culise decât cele desfășurate într-un cadru oficial. Dacă se vor impune celelalte facțiuni, Olguța Vasilescu riscă să rămână și fără poziția de purtător de cuvânt – în spatele ușilor închise sunt deja voci care solicită asta, având în vedere capitalul negativ de imagine al fostei primărițe din Craiova.

Finalmente, sforăriile lui Oprișan vor fi permutate, în funcție de interesele noilor grei ai zilei, în cadrul Congresului, care va fi organizat în iunie.

Asta fiindcă socotelile din pușcărie nu se pupă cu cele de la partid.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.