EXCLUSIV Lovitură de proporții pentru ONG-iștii romi de meserie! PE a adoptat o rezoluție istorică: romii devin o problemă de siguranță națională iar banii europeni și naționali destinați etniei se vor duce direct către comunități, scoțându-i din jocuri pe ONG-iștii hulpavi și dinastici


EXCLUSIV Lovitură de proporții pentru ONG-iștii romi de meserie! PE a adoptat o rezoluție istorică: romii devin o problemă de siguranță națională iar banii europeni și naționali destinați etniei se vor duce direct către comunități, scoțându-i din jocuri pe ONG-iștii hulpavi și dinastici

La finalul acestei săptămâni, Parlamentul European le-a administrat o lovitură nimicitoare ONG-iștilor romi de meserie care se autointitulează ”lideri” ai acestor comunități și care toacă, într-o cârdășie molipsitoare, însemnate fonduri europene și naționale destinate etniei, în timp ce romii au ajuns să trăiască mai rău ca în urmă cu 20 de ani.

Mai exact, Parlamentul European a adoptat joi, cu majoritate covârșitoare, o rezoluție istorică ce solicită o Lege Europeană pentru Egalitatea, Incluziunea și Participarea Romilor, fapt ce va comporta o serie de efecte usturătoare  asupra numeroșilor ONG-iști dinastici din România (ne referim, în special, la cei din Capitală, care se cred și vedete tv).

În primul rând, sunt solicitate noi criterii oficiale și parametri clari care să controleze etapic atât modul în care aceste fonduri vor fi cheltuite, cât și efectele reale ale proiectelor europene desfășurate. Limbajul dublu și laudele spuse la Bruxelles, care însă nu reflectă realitatea de la firul ierii, realitatea din comunitățile defavorizate, nu vor mai fi posibile. De asemenea, noi criterii vor funcționa și în ceea ce privește ONG-urile care vor mai putea, o perioadă, să solicite și să cheltuiască bani europeni.

Spunem doar o perioadă, întrucât rezoluția solicită statelor membre să aloce bugete adecvate implementării strategiilor naționale pentru romi, însă – și acest aspect este foarte important – banii se vor duce direct către administrațiile locale unde există comunități de romi și nu vor mai fi folosite și direcționate de ONG-iștii de profil.

De departe cea mai important obiectiv al rezoluției este stabilirea unor mecanisme financiare care să direcționeze și banii europeni direct către comunitățile rome defavorizate, ceea ce, s-o spunem pe șleau, va reprezenta o veritabilă apocalipsă pentru marea majoritate a ONG-iștilor romi autohtoni (mulți dintre ei fiind certați cu legea), care s-au obișnuit să fie romi de meserie, să-și plătească salarii regești și să construiască dinastii ONG-iste, pline de neamuri și prieteni care trăiesc o viață de huzur racordați la fondurile destinate celei mai sărace și mai defavorizate etnii din România.

În această ordine de idei, sunt toate șansele ca 17 Septembrie 2020 să rămână o zi de referință in istoria comunităților de romi din Europa, dar mai ales in istoria Parlamentului European.

Pentru prima dată în istoria sa, Parlamentul European a adoptat cu o majoritatea covârșitoare, 545 de voturi ”pentru” – e vorba de aproape 80% din numărul total al eurodeputaților –, o rezoluție istorică, care cere o Lege Europeana pentru Egalitatea, Incluziunea și Participarea Romilor.

Cea mai mare minoritatea etnică a Uniunii Europene și a României, dar și cea mai săracă, mai năpădită de probleme, are acum un nou început de drum către o viață mai bună, după ce, ani de zile, romii au fost folosiți de unii, de alții și de cele mai multe ori de ONG-iștii avari, chiar romi, în interes personal.

Unii și-au construit palate și și-au tras salarii babane, pe cârca romilor săraci din comunitățile defavorizate, i-au ținut, în mod intenționat, într-o sărăcie cumplită, doar ca să se îmbogățească ei și familiile lo, dar și pentru a da bine în fața autorităților ca salvatori de neam.

Acum însă, odată cu această rezoluție, ONG-iști așa-ziși lideri ai romilor vor avea o mare problemă: în curând, romii nu vor mai putea fi manevrați de dinastiile de ONG-iști în interese personale sau de grup.

Rezoluția are prevederi și cereri clare atât pentru instituțiile europene, cât și pentru statele membre ale Uniunii Europene, dar cele mai importante sunt următoarele:

Se cere Comisie Europene să înceapă procesul legislativ pentru adoptarea unei Directive Europene, care să aibă obiective clare de reducerea a decalajului socio-economic dintre romi și majoritari, care să includă indicatori prin care să se măsoare progresul și succesul implementării strategiilor naționale pentru romi.

Se cere Statelor Membre să aloce buget adecvat pentru implementarea strategiilor naționale pentru romi, direct către administrațiile locale unde există comunități de romi.

Se cere identificarea clară a comunităților dezavantajate de romi, a celor marginalizate, astfel încât banii să ajungă direct acolo unde e nevoie.

Fondurile vor fi implementate de autorități și ONG-uri locale, de la firul ierbii, care au dovedit eficiență în activitatea lor pentru romi, dar, mai mult, se cere Comisiei Europene să dezvolte un mecanism eficient de monitorizare a modului în care se cheltuiesc banii pentru incluziunea romilor astfel încât fondurile europene și naționale destinate incluziunii romilor să ajungă la oamenii care au nevoie și să se evite utilizarea lor în alte scopuri, așa cum, din păcate, s-a întâmplat de multe ori.

Această inițiativă istorică care marchează cel mai important pas către schimbarea pe care mulți romi au așteptat-o de atâta amar de vreme,  a fost posibilă datorită celor două persoane de etnie romă din Parlamentul European, care au inițiat și dezvoltat textul rezoluției: un europarlamentar din Germania, Romeo Franz și un consilier politic superior din România, Marius Tudor.

Într-o postare pe Facebook, Marius Tudor spune:

”Am câștigat! Am reușit! Parlamentul European a adoptat, pentru prima dată în istoria sa, cu o majoritate covârșitoare, 545 de voturi în favoare, rezoluția care cere o LEGE europeană pentru egalitatea și incluziunea romilor, o lege prin care strategiile naționale să fie obligatorii pentru statele membre ale UE, prin care să se aloce bugete adecvate pentru implementarea strategiilor, cu indicatori de măsurare a progresului, succesului, foarte clari, cu ținte clare și cu un mecanism de verificare a modului în care se cheltuiesc banii.

O lege care cere statelor membre să recunoască rasismul împotriva romilor și să ia măsuri de corectarea a acestui fenomen.

Ziua de 17 Septembrie 2020 va rămâne o zi de referință, o zi în care s-a scris istorie. Doi oameni care iubesc oamenii și care nu au uitat niciodată de unde au plecat, o echipă foarte puternică, domnul Franz și eu, ca doi frați, am crezut și am făcut imposibilul, posibil, atunci când mulți ne-au crezut naivi. Am muncit multe zile și nopți și de multe ori până la 3 dimineața, am mâncat pe unde și ce am putut, căci tot era închis din cauza virusului, dar niciun obstacol nu ne-a împiedicat să mergem înainte, și iată că am reușit. Atunci când vrei și muncești cu sufletul și inima, totul este posibil. Când pui pe primul loc, în tot ce faci, omul care crede în tine, de care îți pasă, omul simplu de la nivel local, lucruri frumoase se întâmplă.

Până la urmă asta contează: să îți iubești aproapele ca pe tine însuți. Cel mai important pas către o viață mai bună pentru oamenii care au greutăți a fost făcut azi. O victorie istorică”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.