EXCLUSIV Ludovic Orban ia în calcul SUSȚINEREA lui Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei. Calculele PNL

În urma analizelor interne privind rezultatele alegerilor europarlamentare, președintele liberalilor – l-am numit pe Ludovic Orban – ia în calcul, potrivit surselor Podul.ro, să demareze o serie de negocieri cu Nicușor Dan în vederea susținerii candidaturii acestuia la Primăria Capitalei.

Acesta în condițiile în care PNL a câștigat detașat alegerile europarlamentare la nivel național, însă rezultatele obținute în mediul urban – cu atât mai mult cele din București și marile orașe, centre universitare – nu sunt deloc unele liniștitoare pentru liberali. Dimpotrivă.

În Capitală, după doi ani și jumătate de opoziție, PNL a suferit o înfrângere usturătoare – cu (puțin peste) 14,5% – în comparație cu Alianța USR-Plus, care a reușit să obțină peste 40% în fiecare sector. Ceea ce înseamnă că, dacă alegerile locale vor suscita o prezență similară, Alianța ar putea câștiga primării de mari orașe într-un singur tur.  

Situația de mai sus a provocat, la începutul săptămânii, mazilirea în bloc a conducerii PNL București, în frunte cu fragilul Cristian Bușoi și cu liderii organizațiilor sectoriale, unii acuzați de apucături și nostalgii USL-iste – cu excepția Ancăi Boagiu (S2), toți ceilalți și-au înaintat demisiile, știind că altminteri urmau să fie demiși (finalmente, Boagiu a fost debarcată prin vot în cadrul BPN). Potrivit surselor Podul.ro, Ludovic Orban își va continua tăvălugul în teritoriu.

Amintim că ex-ministrul tehnocrat Vlad Voiculescu (Plus) și Roxana Wring (USR) – care conduc organizațiile din București ale celor două partide – vor intra în competiția internă pentru desemnarea unui candidat comun al Alianței pentru Primăria Capitalei. E de la sine înțeles, din rațiuni de ordinul evidenței, că Vlad Voiculescu este un candidat redutabil care ar putea beneficia, din plin, de noul val electoral al USR-Plus.

Totodată, amintim că Ciprian Ciucu – consilier general al PNL – și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Bucureștiului, fiind primul liberal dispus să intre în cursa internă privind nominalizarea. Ciucu are o imagine bună și este un oponent activ și vizibil al primăriței PSD-iste Gabriela Firea, însă situația electorală a partidului său în București nu-l ajută deloc.

O susținerea liberală a lui Nicușor Dan ar aduce PNL un candidat pur-sânge, cu șanse reale, și s-ar baza și pe numeroasele simpatii pe care acesta le trezește în USR și în electoratul Uniunii.