EXCLUSIV Oreste devoalează planul PSD în urma congresului: "Va forța revenirea la un scor de 30-35% la alegeri!"


EXCLUSIV Oreste devoalează planul PSD în urma congresului: "Va forța revenirea la un scor de 30-35% la alegeri!"

Jurnalistul Oreste Teodorescu a acordat un interviu pentru Podul.ro în care a analizat Congresul PSD din data de 29 iunie. Întrebat dacă PSD a devenit mai frecventabil sau nu este cumva doar o schimbare aparentă de abordare în ultima perioadă, Oreste a transmis că Viorica și noua conducere au făcut o înțelegere cu PES și au renunțat la abordarea populistă și eurosceptică din perioada Dragnea țintind astfel la alegerile locale și parlamentare un scor ce se încadrează în intervalul 30-35%, obiectivul fiind recuperarea electoratului pierdut.

"În primul rând, putem să tragem niște concluzii, nu foarte multe și nu foarte complexe, după acest congres pseudodemocratic organizat. Ce este limpede? Este limpede că nucleul suveranist, antieuropean dughinist și ancorat într-o altă realitate decât cea europeană a fost trimis la plimbare, adică Pleșoianu, Codrin Ștefănescu. Este clar că doamna Dăncilă a renegociat poziția PSD în familia socialiștilor europeni, mai ales că domnul Timmermans are șansele cele mai mari pentru a prelua președinția Comisiei Europene. Este clar că în momentul în care PES a acceptat rămânerea PSD în interior a făcut o listă de must-uri pe care doamna Dăncilă le-a asumat, iarla congres le-a și bifat. Must-urile creionate de PES țin de despărțirea partidului lui Dăncilă de nucleul eurosceptic din interiorul formațiunii politice. Probabil că în urma unor analize făcute de data aceasta corect și nu triumfalist, miza PSD va fi o creștere în sondaje pentru locale, fiind limpede că ei nu au soluție pentru prezidențiale, iar faptul că Pro România, ALDE și PSD se gândesc la un candidat comun e dovada clară a neputinței unei competiții cu șansă la prezidențiale. Prin reîntoarcerea PSD la matca socialistă europeană pare că PSD-iștii și-au asumat acele must-uri legat de neingerința în treburile justiției, neamestecul brutal în separarea puterilor în stat, iar probabil că următorul pas pe care îl va coordona doamna Birchall este lichidarea Secției speciale care este un must al GRECO, al UE, al Comisiei de la Veneția. Un alt pas ulterior va fi disjungerea și de gruparea Dragnea din aparatul de justiției și, atunci, bifând lista de condiții impuse pentru reabilitarea PSD în Parlamentul European și recrearea unui aer de frecventabilitate, PSD va forța revenirea la un scor de 30-35% la alegerile locale și eventual parlamentare. Deci miza PSD-ului va începe să devină evidentă după alegerile prezidențiale. O altă miză actuală a PSD este păstrarea guvernării", a precizat jurnalistul. 

Totodată, chestionat cum să fie luată în seama schimbarea de optică a PSD în condițiile în care Viorica Dăncilă și Teodorovici provin din gașca lui Liviu Dragnea, Oreste a menționat că cei doi și Fifor sunt doar niște oportuniști care încearcă să recupereze procentele pierdute, inclusiv prin intermediul posturii de partid majoritar pe care o deține PSD. 

"Eu cred că și Viorica și Fifor și Teodorovici sunt niște oportuniști din punct de vedere politic. Nu cred că ei s-au legat ombilical, afectiv și emoțional 100% de Dragnea, ci pur și simplu își calculează strict politic, cinic șansele de a-și păstra guvernarea, de a ține în continuare banii în pușculiță până la alegeri. PSD mai încearcă postura aceasta de partid majoritar pe care o au și prin majoritatea parlamentară să impună un proiect de creștere în sondaje pentru că e limpede că ei sunt sub 20%, iar singura șansă pe care o au de a recupera din propriul electorat pe care l-au pierdut. Miza pentru PSD nu este de a câștiga electorat din afara PSD, ci de a se reîntoarce la baremul acela de siguranță pe care PSD l-a avut la un moment dat până a început aventura Dragnea cu poziționarea suveranist-populistă a partidului. Așadar, PSD țintește să recupereze cel puțin cele 10 procente pierdute, iar pentru asta va trebui ca partidul să își schimbe fundamental retorica politică", a conchis Oreste Teodorescu în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.