EXCLUSIV Șansele moțiunii de cenzură, sub lupa lui Oreste. Greșeala de abordare a partidelor de opoziție


EXCLUSIV Șansele moțiunii de cenzură, sub lupa lui Oreste. Greșeala de abordare a partidelor de opoziție

Marți, 18 iunie, va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură prin care opoziția încearcă să dea jos guvernarea PSDăncilă. Cu privire la demersul opoziției au apărut mai multe dileme, de la șansele moțiunii până la oportunitatea preluării guvernării de către forțele de opoziție. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura luni cu jurnalistul Oreste Teodorescu pentru a-l chestiona, în primul rând, care sunt șansele moțiunii în viziunea lui, dar și care este greșeala opoziției în acest sens și nu numai.

Astfel, analistul politic a evidențat că șansele moțiunii de cenzură sunt reduse întrucât e greu de crezut că opoziția va obține voturi inclusiv din PSD și ALDE. Mai mult, Oreste a atras atenția că greșeala partidelor de opoziție e reprezentată de faptul că nu s-au arondat unui pact, unui proiect comun.

"În primul rând, cred că dacă vorbim de greșeala opoziției în abordare este inexistența unui pact. Nu există o armonizare între formațiunile care au câștigat europarlamentarele, cu excepția PNL-ului și a PMP-ului care par arondate interesului susținerii lui Klaus Iohannis la prezidențiale, și ancorate în ideea preluării, măcar interimară, până la organizarea alegerilor anticipate odată cu cele locale probabil, a unei guvernări a tuturor formațiunilor de dreapta care să pregătească alegerile și să încerce cumva să stopeze declinul, în primul rând economic. 

Din păcate, șansele moțiunii, atât timp cât opoziției îi lipsesc un număr important de voturi, în jur de 20, sunt reduse. Mi-e foarte greu să cred că vor obține voturile de la PSD sau de la ALDE. A reușit Ponta să mai scoată câțiva parlamentari de la PSD, dar insuficient. 

Desigur că exercițiul depunerii moțiunii de cenzură este obligatoriu pentru că asta arată că partidele care au câștigat alegerile europarlamentare înțeleg ceva din semnalul dat de electorat", a analizat jurnalistul. 

Totodată, întrebat care e posibilitatea ca o parte dintre parlamentarii PSD să aleagă să voteze moțiunea pentru ca partidul să plece de la putere pasând responsabilitatea guvernării opoziției, iar astfel Partidul Social Democrat jucând în opoziție să mizeze pe un scor mai mare la parlamentarele din 2020, Oreste a subliniat că o astfel de acțiune a social-democraților ar rupe formațiunea politică în două. Mai mult, jurnalistul a reliefat că Viorica se folosește de banii din bugetul țării pentru a se asigura că are susținerea politică necesară. 

"Cred că Viorica are nevoie ca de aer, până la organizarea Congresului, să rămână la guvernare, să își condiționeze și să își fidelizeze în continuare baronii locali și primarii de localități. Banii sunt totuși la Guvern. Bătălia aceasta internă între gașca Gabrielei Firea și gașca Oprișan-Dăncilă o obligă pe cea din urmă să păstreze guvernarea. Altfel, la cât de catastrofal a fost exercițiul acesta guvernamental și cât de ombilical au fost legați toți de Dragnea, odată cu pierderea guvernării se crapă și partidul în două", a adăugat analistul politic. 

Pe final, chestionat dacă mai rezistă România încă un an și ceva cu o astfel de guvernare, Oreste a transmis că e greu de crezut că țara noastră nu va face față, dar, cu toate acestea, nu se va întâmpla nimic constructiv. 

"Se va asemăna cu oala sub presiune. România va geme și se va resimți prin toate încheieturile și toți porii, dar va rezista așa cum a mai rezistat 2000 de ani în ciuda tuturor intemperiilor. Nu cred că nu va rezista, dar nu se va întâmpla nimic constructiv. Vom pierde și mai mult timp, vom ruina și mai multe firme mici și mijlocii, vom distruge și mai accentuat capitalul românesc", a încheiat Oreste Teodorescu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.