EXCLUSIV Valer Dorneanu, implicat în contrabandă cu țigări? În vila lui au fost descoperite mii de timbre de tabac false, iar ancheta a fost MUȘAMALIZATĂ

Puțini sunt cei care știu că, la sfârșitul tulburilor ani '90, într-o vilă aflată în construcție, care-i aparținea în acte chiar lui Valer Dorneanu, Poliția Brașov a descoperit mai multe mii de timbre false pentru marcat țigările de contrabandă.

Potrivit istoricului și scriitorului Marius Oprea – volumul ”Mafia arabă în România. De la Ceaușescu la Iliescu”, Editura Corint –, deși descoperirea a fost făcută chiar în perioada marilor operațiuni de contrabandă cu țigări și alcool, autoritățile abilitate nu au găsit de cuviință să investigheze modul în care mii și mii de timbre de tabac false ajunseseră în vila lui Valer Dorneanu, fost președinte al Camerei Deputaților și om de casă al nomenklaturistului Ion Iliescu. Drept urmare, străvechiul FSN/PDSR/PSD-ist Dorneanu – personaj care a susținut cu virulență ofensiva PSD-ALDE împotriva justiției și care acum va decide, din postura de președinte al CCR, dacă taierea pensiilor speciale ale magistraților este sau nu constituțională – nu a explicat niciodată acest aspect intrigant al biografiei sale. Menționăm că vila cu pricina se afla în Dâmbu Morii, lângă Brașov.


Marius Oprea susține că ancheta în cazul lui Valer Dorneanu a fost mușamalizată degrabă, la fel cum procurorii s-au grăbit să mușamalizeze ”Operațiunea Lacta” (contrabandă cu țigări și alcool), la capătul căreia se aflau fostul ministru de Interne, Doru Ioan Tărăcilă, generalul Gheorghe Florică, fost șef al Gărzii Financiare, dar și mulți alți demnitari (laolaltă cu securiști) ai puterii FSN/PDSR, apropiați de Iliescu și Văcăroiu.

Dintre marile operațiuni de contrabandă din anii '90, ”Țigareta II” a fost cea mai mediatizată, în timp ce ”Operațiunea Lacta” a fost cea mai mușamalizată, deși anchetatorii au deținut, potrivit lui Oprea, dovezi ce demonstrau că ministrul Doru Ioan Tărăcilă a fost influentul personaj care l-a protejat pe mafiotul  Jamal al Atm, coordonator al unei vaste rețele de contrabandă care acționa pe teritoriul României.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, precizările lui Marius Oprea:

”Paralel cu dezvoltarea rețelelor mafiei arabe, acestea au constituit, odată cu reglementările privind timbrarea pachetelor de țigări, o întreagă filieră de producție proprie de timbre false, nu doar pentru a eluda plata unor taxe, dar mai ales pentru a se evita prezentarea, în amănunt, a situației țigaretelor importate și a documentelor aferente importurilor – întrucât țigările, fiind introduse în țară prin contrabandă, nu aveau acte de proveniență clare și nici dovezi de vămuire a lor. (...)

Faptul că rețelele de contrabandă utilizau în marcarea țigărilor timbre false a fost confirmat la începutul anului 1997, când pe piață au început să apară numeroase pachete de țigări cu marcajele de tabac falsificate.

Acest fapt indică rezistența filierelor de contrabandă existente la acea dată în România, sentimentul de siguranță în care încă acționau și dimensiunile activității lor infracționale, urmare a lipsei de ripostă până în 1996 față de aceste grave forme de crimă organizată, care arată și grave complicități tacite, mergând până la cele mai înalte niveluri – o mare cantitate de timbre false, parțial arse, a fost descoperită după eșuarea <afacerii Lacta> de un turist, care a sesizat poliția din Brașov, după ce le-a găsit într-o vilă în construcție, de la Dâmbu Morii, lângă Brașov. În actele construcției, aceasta apărea drept proprietate a lui Valer Dorneanu, fost președinte al Camerei Deputaților. Ancheta a fost mușamalizată”.

(Foto Agerpres)