EXCLUSIV Zegrean: Iohannis, PNL și USR dețin SOLUȚIA după decizia CCR. Care este CHEIA problemei


EXCLUSIV Zegrean: Iohannis, PNL și USR dețin SOLUȚIA după decizia CCR. Care este CHEIA problemei

Fostul președinte al Curții Constituționale – juristul Augustin Zegrean – explică, în exclusivitate pentru Podul.ro, de ce controversata decizie a CCR de joi nu reprezintă, nici pe departe, a înfrângere a președintelui Klaus Iohannis și a opoziției, așa cum insistă propaganda PSD-ALDE.

De asemenea, Zegrean susține că Iohannis, PNL și USR au la îndemână o soluție comună: elaborarea unui proiect de lege care să fie acceptat de judecătorii CCR și ale cărui prevederi să fie, finalmente, introduse în Constituție.

Podul.ro vă prezintă clarificările lui Augustin Zegrean.

”După decizia CCR de joi, care a hotărât că propunerile de modificare a Constituției inițiate de PNL-USR și PSD-ALDE încalcă Legea fundamentală, președintele Klaus Iohannis și partidele de opoziție au un drum unic de urmat, și sunt convins că îl vor parcurge. Soluția este elaborarea unei legi corecte, un proiect de lege care să fie acceptat de CCR și, ulterior, introdus în Constituție.

O spun ca să înțeleagă oricine: decizia CCR de joi nu reprezintă, nici pe departe, o invalidare a referendumului din 26 mai. Judecătorii au analizat niște propuneri de modificare a Constituției, nu au luat în discuție, nici o clipă, referendumul organizat cu succes de Klaus Iohannis.

Desigur, propaganda PSD-ALDE și așa-ziștii comentatori din tabăra guvernamentală insistă că decizia CCR ar reprezenta o înfrângere a președintelui, ceea ce nu-i deloc adevărat! Iohannis și opoziția au soluția elaborării unei legi corecte, având totodată în spate masivul vot pe care românii l-au exprimat la referendumul din 26 mai.

Eu consider că, de data aceasta, judecătorii CCR au procedat corect. Totuși, este clar că nu poți scrie în Constituție chiar ce vrea fiecare dintre noi. Constituția e un act suprem care nu se modifică în fiecare zi – nu este o lege pe care azi o faci, mâine o abrogi. Este normal să existe o serie de exigențe cu privire la textele pe care vrei să le introduci în Constituție. Bunăoară, chiar nu era treaba CCR să spună că întrebările propuse de Klaus Iohannis au fost gândite prost, confuz – asta nu ține de activitățile Curții.

Aceștia sunt pașii firești: elaborarea unei legi corespunzătoare, acceptarea acesteia de CCR, trecerea acesteia de referendum și introducerea prevederilor în Constituție”, a declarat Augustin Zegrean, în exclusivitate pentru Podul.ro.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.