EXCLUSIV Cum i-a menținut Dorneanu pe securiștii, nomenklaturiștii și activișii PCR în viloaiele din Primăverii și Băneasa. A fost implicat în contrabanda cu țigări?


EXCLUSIV Cum i-a menținut Dorneanu pe securiștii, nomenklaturiștii și activișii PCR în viloaiele din Primăverii și Băneasa. A fost implicat în contrabanda cu țigări?

Fost procuror comunist și vârf de lance al FSN/PDSR/PSD ieșit din mantaua lui Ion Iliescu, controversatul Valer Dorneanu s-a pretat, întotdeauna, la cele mai toxice jocuri și acțiuni așa-zise ”politice”, care însă vizau beneficiile fostei Securități, devenită mafie după ꞌ89, a nomenklaturii PCR și a grupurilor de interese care au crescut în umbra acesteia.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, fostul deputat și fruntaș țărănist Barbu Pițigoi dezvăluie cum a fost folosit Valer Dorneanu, la începutul tulburilor ani ꞌ90, pentru a dinamita la propriu Legea caselor naționalizate, astfel încât să-i mențină pe securiștii, nomenklaturiștii și activiștii PCR în viloaiele din Primăverii și Băneasa.

Vorbim despre numeroase proprietăți imobiliare care în prezent ating costuri exorbitante și ai căror proprietari de drept (urmași ai celor expropiați abuziv de dictatura comunistă) nu și-au reintrat în drepturi datorită intervențiilor ”parlamentare” ale lui Valer Dorneanu. Vilele au fost primite ”la cheie”, mobilate, cu biblioteci și tablouri de colecție pe pereți, în timp ce adevărații proprietari au murit în temnițele comuniste sau abia dacă au putut trăi de pe o zi pe alta, sub una dintre cele mai odioase dictaturi ale lumii.

Vă prezentăm comentariile lui Barbu Pițigoi:

”Când văd ce nenorociri face Valer Dorneanu acum, cu CCR-ul transformat în măciucă, îmi amintesc de nenumăratele nenorociri pe care le-a făcut în anii ꞌ90. Dorneanu era ministru în Guvernul Văcăroiu, ministru pentru relația cu Parlamentul, și una dintre operațiunile lui a fost să distrugă în mod programatic Legea caselor naționalizate, lege care prevedea restituirea acestora. Ori de câte ori făceau țărăniștii un amendament, Valerică se năpustea asupra lui și nu-l lăsa până când îl făcea dispărut. Era de o tenacitate formidabilă.

Casele naționalizate au fost și de-alea bune, și de-alea proaste. În viloaiele și palatele alea bune au intrat potențații vremii: vârfurile partidului, așadar nomenklatura, securiștii și activiștii PCR. În casele naționalizate cărora le cădeau clanțele, alea din Manglavela și Ferentari, în alea nu s-a mai băgat nimeni cu intervenții, întrucât chiar ăia care deja se băgaseră voiau să scape, să plece de acolo. În schimb, nomenklaturiștii, securiștii și activiștii din Cotroceni și din Dorobanți, de la șosea, nu mai voiau să plece. Nici acum nu vor. Valer Dorneanu le apăra interesele încă de atunci și ne bușea în mod constant toate amendamentele.

El servea doar interesele FSN/PDSR, așa cum în prezent este unul dintre cei mai eficienți servitori ai PSD și ai unor sfere reprobabile. Nu ați observat cum Victor Ciorbea, din postura de Avocat al Poporului pus acolo de PSD, i-a tot ridicat mingea la fileu, de-a lungul ultimilor ani, lui Valer Dorneanu? Apoi ieșea Valerică și spunea: ‹Da! Are dreptate Avocatul Poporului!›” 

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Valer Dorneanu, implicat în contrabandă cu țigări? În vila lui au fost descoperite mii de timbre de tabac false, iar ancheta a fost MUȘAMALIZATĂ

Dorneanu, implicat în contrabandă cu țigări?

Pe de altă parte, puțini sunt cei care știu că, la sfârșitul vitregilor ani '90, într-o vilă aflată în construcție, vilă care-i aparținea în acte chiar lui Valer Dorneanu, Poliția Brașov a descoperit mai multe mii de timbre false pentru marcat țigările de contrabandă.

Potrivit istoricului și scriitorului Marius Oprea – volumul ”Mafia arabă în România. De la Ceaușescu la Iliescu”, Editura Corint –, deși descoperirea a fost făcută chiar în perioada marilor operațiuni de contrabandă cu țigări și alcool, autoritățile abilitate nu au găsit de cuviință să investigheze modul în care mii și mii de timbre de tabac false ajunseseră în vila lui Valer Dorneanu, fost președinte al Camerei Deputaților și om de casă al nomenklaturistului Ion Iliescu. Drept urmare, străvechiul FSN/PDSR/PSD-ist Dorneanu – personaj care a susținut cu virulență ofensiva PSD-ALDE împotriva justiției – nu a explicat niciodată acest aspect intrigant al biografiei sale. Menționăm că vila cu pricina se afla în comuna Dâmbu Morii, lângă Brașov.

Marius Oprea susține că ancheta în cazul lui Valer Dorneanu a fost mușamalizată degrabă, la fel cum procurorii s-au grăbit să mușamalizeze ”Operațiunea Lacta” (contrabandă cu țigări și alcool), la capătul căreia se aflau fostul ministru de Interne, Doru Ioan Tărăcilă, generalul Gheorghe Florică, fost șef al Gărzii Financiare, dar și mulți alți demnitari (laolaltă cu securiști) ai puterii FSN/PDSR, apropiați de Iliescu și Văcăroiu.

Dintre marile operațiuni de contrabandă din anii '90, ”Țigareta II” a fost cea mai mediatizată, în timp ce ”Operațiunea Lacta” a fost cea mai mușamalizată, deși anchetatorii au deținut, potrivit lui Oprea, dovezi ce demonstrau că ministrul Doru Ioan Tărăcilă a fost influentul personaj care l-a protejat pe mafiotul  Jamal al Atm, coordonator al unei vaste rețele de contrabandă care acționa pe teritoriul României – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.