EXIT POLL Estimările finale. PSD poate ajunge pe locul 3 în funcție de voturile din Diaspora


EXIT POLL Estimările finale. PSD poate ajunge pe locul 3 în funcție de voturile din Diaspora

UPDATE 23.00 Exit poll - estimările de la ora 21 ale institutelor de casă ale PSD, Curs și Avangarde:

PNL-25,7%

PSD-25,7%

USR-PLUS-23,9%

ALDE-4,9%

PMP-5,2%

Pro România-5,7%

UDMR-5,4%

ALȚII-3,7%

"Facem precizarea că exit poll-ul nu a inclus secții din străinătate, motiv pentru care, din estimările noastre, ierarhia primelor trei partide se poate modifică astfel: 1. PNL; 2. USR-PLUS; 3. PSD", transmit institutele.

UPDATE 21.00 Exit poll - estimările de la ora 19 ale institutelor de casă ale PSD, Curs și Avangarde:

PNL-25,8%

PSD-25,8%

USR-PLUS-23,9%

ALDE-4,9%

PMP-5,2%

Pro România-5,7%

UDMR-5,4%

ALȚII-3%

Eșantionul pentru Exit-Poll este format din 400 de sectii de votare. Acesta este stratificat, pe mediile urban si rural si pe regiuni istorice.

Au fost utilizați 450 de operatori de interviu, operatori de introdus date și experți în coordonarea cercetării și analiza datelor, din partea celor 2 institute, Centrul de Sociologie Urbana și Regională - CURS și Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE.

Numărul de persoane intervievate este de peste 20.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar este de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor și alte dificultăți întâmpinate în secțiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eșantionul de secții de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%.

Este foarte important de precizat că eșantionul construit pentru exit poll nu a inclus secții de votare din străinătate.

UPDATE 17.30. Klaus Iohannis a reacționat virulent la situația gravă întâmpinată de alegătorii din diaspora. Într-o postare pe Facebook, președintele Klaus Iohannis a calificat drept dezastruoasă organizarea alegerilor și a referendumului de către guvern, apreciind că este inadmisibil ca, din cauza incompetenței și a intenției vădite de a bloca votul, oamenii să nu-și poată exercita drepturile. Mai multe detalii AICI

UPDATE 17:00 Referendumul pentru Justiție a întrunit cvorumul de validare de 30%. Totodată, prezența la alegerile europarlamentare este de 35,07%, mai precis 6.407.908 votanți. 

CITIȚI ȘI: Referendumul pentru justiție a întrunit cvorumul de validare. Care va fi efectul acestuia

UPDATE 14:00. 19,61% (3.602.914 votanți) este prezența la vot la nivel național la ora 14 la referendumul pentru justiție, în timp ce la europarlamentare au votat 23,98% (4.380.973 votanți) dintre români. Datele BEC arată că 778.059 dintre românii prezenți la vot au optat doar la europarlamentare, nu și la referendum, adică cu 4,37% mai puțini. 

Județul Sibiu este fruntaș ca procent de prezență la vot la referendum (25,57%), în timp ce Ilfov este la europarlamentare cu 29,09%. Vaslui este codaș la ambele scrutinuri. 

UPDATE ora 13.00. Premierul Viorica Dăncilă a votat, alături de soț, la Licerul Teoretic Jean Monnet din București. Ea a fost mustrată aspru de un pensionar care i-a reproșat proasta organizare a prezentului scrutin. DETALII AICI.

UPDATE 12:00. 2.751.405 (15,06%) dintre români au votat la alegerile europarlamentare, iar la referendumul pentru justiție 2.246.388 (12,29%). 505.017 dintre cei care s-au prezentat la vot până la ora 12 nu au optat doar la europarlamentare, nu și la referendum.

 UPDATE 11:00. Prezența la vot la nivel național la europarlamentare este de 1.920.450 votanți (10,51%), iar la referendumul pentru justiție 1.552.281 votanți (8,49%). Astfel, 368.169 dintre români au votat la europarlamentare până la ora 11, dar la referendum nu. 

UPDATE 10:41. Liderul USR, Dan Barna, a fost prezent la Sibiu și a votat la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție. 

"Am votat pentru competență și onestitate în Europa. Este un moment în care românii pot să își exprime opinia lor oricare ar fi aceasta. De aceea, mesajul este clar și explicit. Veniți la vot! Sunați prieteni, colegi și veniți la vot. Cu cât suntem mai mulți, cu atât România de astăzi, așa cum este ea, își va exprima vocea și va fi recunoscută. Haideți la vot! Avem mare încredere în România!", a spus Dan Barna la ieșirea din secția de votare. 

UPDATE 10:21. Președintele României Klaus Iohannis s-a prezentat la Liceul Jean Monnet și a votat la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție. 

"Veniți la vot că astăzi puterea politică este la voi. Astăzi decidem împreună cum arată România de mâine. Merită, chiar merită să votați. Astăzi decideți pentru următoarele luni, ani. Suntem la primele alegeri dintr-un ciclu mai lung. Este începutul unei serii de alegeri și astăzi puteți să începeți să schimbați România. Am votat și în campania electorală am constatat că am avut mai multe inițiative de mobilizare la vot decât altă dată. Acest lucru mă bucură foarte mult. și țin să mulțumesc tuturor celor care au inițiat campanii de mobilizare pentru vot fie cetățeni, companii private sau ONG-uri. Repet, veniți dragi români la vot! Nu lăsați pe alții să decidă în locul vostru!", a spus Klaus Iohannis după ce a votat.

UPDATE 10:10. Prezența la vot la nivel național la alegerile europarlamentare este de 6,50% (1.199.863 votanți), iar la referendumul pentru justiție 5,24% (958.535 votanți). Diferența dintre procentul de votanți la europarlamentare și referendum este de 1,26% în defavoarea ultimului scrutin menționat. 241.328 dintre români au votat până la ora 10 doar la alegerile europarlamentare și nu și pentru referendumul pentru justiție.

UPDATE 9.50. Noaptea ca hoții! Liviu Dragnea votează la căderea întunericului. Locația în are își va exercita liderul PSD dreptul la vot nu a fost dezvăluită. DETALII AICI

UPDATE 9:15. Surpriza vine din fieful lui Dragnea care la ora 9:15 era fruntaș la prezență la alegerile europarlamentare. În județul Teleorman prezența la vot la europarlamentare era de 5,85%, în timp ce la refererendumul pentru justiție 3,44%. 

UPDATE ora 9:00. Prezența la vot la alegerile europarlamentare este de 3,32% (607.000 votanți în România), iar la referendumul pentru justiție 2,70% (494.115 votanți în România).

De remarcat mobilizarea românilor din diaspora care stau la coadă să voteze încă de dimineață în mai multe orașe din Europa. În prima imagine este coada din Viena, în a doua din Torino, în cea de-a treia din Roma, apoi Castellon și Paris:

CITEȘTE ȘI: Imagini incredibile din Germania, UK și Italia. Cozi de sute de persoane la secțiile de votare

UPDATE ora 8.30. Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA și candidat pentru funcția de procuror-șef european, a votat după ora 8.00, în Capitală.

„De când am împlinit 18 ani, de fiecare dată am venit să votez. Am venit să votez pentru justiție și pentru cinste”, a spus Kovesi, pentru Digi24. „Despre șefia și candidatura la Parchetul European o să discutăm altă dată”, a mai precizat LCK.

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, candidat USR-PLUS și președinte al PLUS, la alegerile europarlamentare, a votat și el la Zalău.  „Sunt convins de faptul că foarte mulți români așteaptă ziua asta încă din iarna anului 2017, când stăteam în stradă. A venit ziua când putem să ne transmitem mesajul foarte clar, ferm, prin vot”, a declarat el.

UPDATE ora 7.30. Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a venit la secția de vot la ora 7:05 și a votat și pentru referendum.

„Să fie într-un ceas bun, într-o zi de duminică. Am vrut să arăt prin faptul că m-am prezentat la deschiderea secțiilor de votare că trebuie să ne trezim mai devreme. De 30 de ani stăm și așteptăm să facă alții munca pentru noi. Fiecare cetățean din România trebuie să-și asume votul. Invităm pe toată lumea să iasă la vot, să voteze responsabil, să gândească înainte să pună această ștampilă care le decide viitorul și să ne gândim cu toții la un viitor mai bun”, a precizat Chirica la ieșirea din secția de votare. 

Tot la Iași a votat și candidatul independent George Simion, implicat recent într-o serie de incidente violente cu etnici maghiari de la Valea Uzului. Detalii AICI

UPDATE ora 6.30. Marius Manole, unul din cei talentați actori ai generației sale, mesaj emoționant la 5 dimineața: „Deși am trei spectacole, azi Romania ma gândesc doar la tine!”

UPDATE ora 6.00. Adrian Moraru semnalează pe Facebook o posibilă primă fraudă: în Statele Unite, la Boston, conform softului BEC, ar fi votat deja o persoană, lucru imposibil atâta timp cât secțiile din SUA se deschid cu multe ore după ce secțiile de votare de pe teritoriul României își vor începe activitatea (ora 7.00). „Prima neregula, daca nu semnul unei hotii: desi in SUA e abia sambata seara, iar sectiile se deschid peste 12 ore, deja avem o persoana care a votat! Cum poti avea incredere in astfel de softuri?!”, scrie Moraru pe pagina sa de Facebook.

La ora 6.30, „eroarea” nu mai apărea pe pagina BEC, fiind probabil remediată.

UPDATE ora  01.00. Mesajul românului care a introdus primul vot într-o urnă din Noua Zeelandă, Dan Coroian Vlad:

„Acum 4 ani, la alegerile prezidențiale, mă găseam în aceeași locație și aceeași postură, de-a fi primul care își dă votul. Atunci, cu maximă disperare îmi arătam degetul mijlociu aceleiași grupări mafiote deghizate în partid politic, care parazitează, până la blocaj, țara. Ei bine, aparent nu s-a schimbat nimic, sau mai rău: am ignorat ultimele alegeri parlamentare și o parte dintre noi ne-am lăsat amagiți de un discurs populist, utopic, ce masca interese proprii. Am ajuns din nou conduși de hoti și de tâmpiți, dar diferența e că, acum, avem cu cine vota, avem speranța că buboiul se sparge și cumva, încet, așezat, ieșim din marasm. Și vom ajunge departe. Îmi pun speranța în voturile care vor urma, sunt convins ca putem schimba multe, alături de oameni politici noi, educați, onești. Sper ca într-o bună zi să mă pot întoarce acasă, la Cluj, fără regrete. Hai ca se poate!”

 Odată cu alegerile europarlamentare 2019, are loc şi referendumul naţional pe justiție, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. La referendumul naţional se votează în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare.

Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.

Duminică, 26 mai, votanții în față trei buletine de vot, pe care le vor introduce în trei urne diferite. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia, a precizat Biroul Electoral Central:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, din care un număr de 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS. 18.835 nu au drept de vot din cauza unor interdicţii.

Totodată, pentru românii din Diaspora, Ministerul de Externe a organizat un număr de 441 de secţii de votare, precizând că numărul secţiilor este unul record comparativ cu scrutinele de la europenele din 2007, 2009 şi 2014 când au fost organizate 190 de secţii.

Votul în cadrul celor 441 de secţii din străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore (25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada).

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE.

 Votanţii trebuie să ştie că:

- Votarea începe la ora 7.00 şi se termină la 21.00.

- Veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secţiei de votare.

- După scanarea actului de identitatea şi validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condiţiile legale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia o decizie în acest sens.

- Aveţi opţiunea de a vota doar la europarlamentare sau doar la referendum. Dacă nu doriţi să votaţi la referendum, membrii biroului electoral al secţiei de votare vor trage o linie în dreptul spaţiului pentru semnătură pentru referendum de pe listele permanente şi viceversa la alegerile europarlamentare .

După semnarea sau înscrierea şi semnarea pe lista electorală suplimentară veţi primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul!

Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.