Experimentul Pitești. ”S-au sinucis aruncându-se în golul dintre scări”. Când studenții Gheorghe Șerban și Gheorghe Vătășoiu au ales să moară

Aduși la capătul puterilor fizice și psihice în urma abominabilelor torturi îndurate în timpul Experimentului Pitești, studenții Gheorghe Șerban și Gheorghe Vătășoiu s-au sinucis aruncându-se în golul dintre scări, la mijlocul lunii februarie 1950.

Podul.ro vă prezintă un pasaj sugestiv din lucrarea istoricului și cercetătorului Alin Mureșan”Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, Editura Manuscris –, pasaj care surprinde maniera în care bestiile Securității – de la călăul-instrument Eugen Țurcanu (odinioară pregătit pentru diplomația comunistă) până la securiști cu cele mai înalte grade și puteri, cum erau criminalii în masă Marin Jianu și Iosif Nemeș – au acționat pentru a mușamaliza torturile și asasinatele de la Pitești:

“Aduși la capătul puterilor de torturile îndurate, studenţii Gheorghe Șerban și Gheorghe Vătășoiu s-au sinucis aruncându-se în golul dintre scări la distanţă de o săptămână unul de altul, la mijlocul lui februarie 1950, profitând de neatenţia gardienilor care îi însoţeau.

Dacă reacţia lui Marina (ofițer politic și torționar sadic - n. red.) a fost una de bravadă la auzul veștii morţii celor doi (<<nu-i pare rău de deţinut, cât îi pare rău de materialul ce trebuia să-l scoată dela el, deoarece fusese un mare bandit și știa multe>>), directorul s-a panicat, imaginându-și că va fi tras la răspundere, și a refuzat să semneze actul de deces, deși medicul închisorii, Ion Ionescu, și ofiţerul sanitar, Ioan Cioltar, i-au spus că nu are urme de bătaie.

Marina vorbise cu doctorul Ionescu și i-a cerut să scrie că victima suferea de sifilis și s-a sinucis din nebunie. Ionescu a refuzat și pretinde chiar că l-a înfruntat pe Marina, dar până la urmă a trecut drept cauzele morţii fractură la baza craniului, zdrobirea craniului și hemoragie internă.

Dumitrescu a încercat să-l tempereze și pe Ţurcanu, însă acesta i-a arătat că Șerban nu fusese torturat, ci s-a sinucis din <<fanatism>>. Directorul l-a sunat apoi direct pe Marin Jianu și l-a chemat insistent la Pitești spunându-i că are de rezolvat o situaţie foarte gravă. Jianu s-a arătat surprins că a fost chemat doar pentru un deces, iar Nemeș i-a certat pe cei care au anunţat familia celui mort să vină să ridice cadavrul, cerându-le să revină asupra deciziei. De altfel, peste doar câteva zile, Direcţia Generală a Penitenciarelor a trimis un ordin scris ca familiile deţinuţilor politici să nu mai fie anunţate în caz de deces”.

Volumul ”Pitești. Cronica unei sinucideri asistate” poate fi comandat AICI.