Expertul OMS pentru urgențe medicale: „E posibil ca SARS-Cov-2 să nu dispară niciodată. Ar putea deveni endemic ca HIV”/„E dificil de găsit un vaccin eficient împotriva coronavirusurilor”


Expertul OMS pentru urgențe medicale: „E posibil ca SARS-Cov-2 să nu dispară niciodată. Ar putea deveni endemic ca HIV”/„E dificil de găsit un vaccin eficient împotriva coronavirusurilor”

Opinia recentă a unui medic legist italian privind șansele reduse de a avea un vaccin eficient care să imunizeze pe termen lung împotriva noului coronavirus (detalii AICI) este întărită și de declarația unui oficial al OMS care opinează că SARS-Cov-2 ar putea deveni endemic ca HIV, avertizând că este hazardat să încerci să estimezi cât timp va mai dura până la dispariția lui.

„E important să luăm și această posibilitate în calcul: virusul ar putea deveni un alt virus endemic al comunităților noastre și s-ar putea să nu dispară niciodată. Cred că este important să fim realiști și cred că nimeni nu poate estima, azi, cu adevărat când va dispărea această maladie. Cred că nu există promisiuni și nu există termene. Boala s-ar putea să se transforme într-o problemă pe termen lung sau nu”, afirmă Mike Ryan, expert pentru urgențe medicale în cadrul OMS, potrivit The Guardian.

Ryan mai spune că lumea medicală deține totuși un oarecare control asupra felului în care trebuie combătută boala, cu toate că asta presupune un efort uriaș, chiar și în condițiile descoperirii unui vaccin – situație pe care o descrie drept un progres uriaș asemănător unui salt pe Lună.

În prezent, cel puțin 100 de variante de vaccin sunt supuse testelor, dar din ce în ce mai mulți experți vorbesc despre dificultatea de a găsi un vaccin eficient împotriva coronavirusurilor.

Mike Ryan dă exemplul altor boli  - precum rubeola - pentru care există vaccinuri, dar care nu au fost niciodată eradicate.

Myke Ryan, 55 de ani, este un epidemiolog irlandez, specializat în boli infecțioase și politici de sănătate publică. În prezent el ocupă funcția de director executiv al departamentului de Urgențe Medicale din cadrul OMS, conducând echipa internațională care se ocupă cu tratarea și combaterea COVID-19.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.