Favorita Liei Savonea este noua președintă a CSM

Lia Savonea / Nicoleta Țînț

Favorita Liei Savonea, Nicoleta Țînț, a fost aleasă miercuri, 18 decembrie, în funcția de președintă a Consiliului Superior al Magistraturii. Au fost 15 voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă".

Amintim că votul pentru șefia instituției a fost la paritate în cursul ședinței de plen a CSM din data de 10 decembrie. Astfel, votul pentru Țînț fusese anulat, după ce au fost înregistrate nouă voturi „pentru”, nouă „împotrivă” și unul nul. Votul nul a aparținut ministrului Justiției. De altfel, Tatiana Toader a fost votată, săptămâna trecută, pentru postul de vicepreședinte al CSM, în timp ce procesul de votare pentru președinta instituției a cunoscut un blocaj.

Conform ziare.com, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat de ce s-a abținut pe 10 decembrie de la vot, întrucât a vrut ca membrii CSM să discute și să-și clarifice pozițiile: "Eu sper ca astăzi să fie un nou început pentru CSM, nu numai in termeni de alegeri, de organizare". Potrivit ministrului, CSM trebuie să arate dorința de a rezolva problemele din sistem, recomandările MCV și GRECO.

"Și dată trecută am votat într-un fel, într-un fel de a da timp CSM să discute între ei, să-și clarifice pozițiile, dacă vor un consiliu scindat, în tabere, sau unul care să lucreze în jurul unor proiecte comune. Eu sunt împotriva taberelor. Militez pentru un Consiliu care să lucreze în jurul unor proiecte", a conchis Predoiu.

CITIȚI ȘI: CSM amână discuțiile pentru numirea unui nou președinte, după ce votul a eșuat de două ori în cazul Nicoletei Țînț

Nicoleta Țînt face parte dintre membrii CSM care au susținut constant demersurile Liei Savonea din CSM și a votat pentru inițiativele acesteia, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Simona Marcu, Mariana Ghena sau membrii societății civile Victor Alistar și Romeo Chelaru.

În mandatul de la CSM, Savonea a fost într-un conflict permanent cu o parte a membrilor Consiliului, printre care cu fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, și cu fostul ministru al Justiției, Ana Birchall. Tot Lia Savonea este cea care a susținut numirea Corinei Corbu la șefia Instanței Supreme.

Însă, cele mai mari controverse au fost generate de încercările acesteia de a o impune pe Adina Florea la conducerea Secției Speciale. De 7 ori s-a încercat, fără succes, validarea lui Florea în funcția de procuror-șef al SIIJ, iar într-un final Adina Florea a decis să își retragă candidatura.