Fetele de limbă rusă...


Fetele de limbă rusă...

Acum câțiva ani, la niște alegeri parlamentare, apărea în peisajul din Turnu Măgurele, locul inițial al puterii lui Liviu Dragnea, o fată frumoasă. N-avea mult peste 20 de ani, era întotdeauna aranjată la patru ace, proaspăt coafată, de fapt, felul acela de persoană pe care te aștepți s-o vezi defilând pe la vreun festival de modă, nu pe străzile prăfuite și pline de gropi de la Turnu Măgurele. O chema Cătălina Ștefănescu și stătea mai tot timpul pe lângă Liviu Dragnea. Unii spuneau că îi e fiică, alții puteau să jure că au văzut-o pe Cătălina dansând în poala lui Dragnea la un chef al tineretului social-democrat. Dar nimeni nu știa exact cum ajunsese Cătălina candidat la parlamentare. Pur și simplu, era un fel de tabu. Iar oamenii din Teleorman au apreciat mutarea misterioasă și au trimis-o pe Cătălina în Parlamentul României, ocupând un fotoliu de deputat la o vârstă la care alte fete încă se gândeau dacă să se angajeze sau să încerce să-și continue studiile.

Acum, în peisajul pestriț al lumii noastre politice, o nouă stea tinde să se ridice, cu sparanghelul în mână și cu degetul în gură. Și astea sunt fapte, nu metafore. Fata cu sparanghelul, căci numele este momentan irelevant, se află printre organizatorii unui protest atipic din Piața Victoriei, protest în care mai mulți români și-au revendicat dreptul de a nu a fi radiați, vânați de extratereștri sau cipați de reptilieni. Fata a devenit vedetă peste noapte (la propriu), după ce o persoană, cel mai probabil bărbat, și-a dat seama că o recunoaște pe organizatoarea protestului de pe un site deocheat și a trimis print-screen-uri unor jurnaliști. Desigur, fata cu sparanghelul pune totul pe seama unor conspirații în care serviciile secrete (străine, autohtone și extraterestre) au încercat să-i compromită ei ascensiunea politică. În realitate, serviciile secrete (alea autohtone, străine și extraterestre), dacă au fost implicate, n-au făcut altceva decât s-o facă pe fata cu sparanghelul vedetă în toate bulele. Căci până la scandalul sparanghelului, unele bule virtuale erau scutite de prezența unor personaje precum această individă.

Ce au cele două fete în comun? În primul rând, ambele știu limba rusă. Cătălina, absolventă a Institutului Puskin din Moscova putea vorbi cu orele, în limba rusă, despre democrație. Fata cu sparanghelul, deși face bani în limba engleză, postează despre interesele Rusiei și în românește, și în rusește. Cătălina a fost văzută și fotografiată dansând lasciv pentru Dragnea. Fata cu sparanghelul a fost văzută cu degetul în gură pe net. Și ambele au o pasiune pentru politică. Cătălina s-a retras din peisaj, nu prea mai știe nimeni mare lucru despre ea, dar asta s-a întâmplat cu aproape toți oamenii promovați de Dragnea. Fata cu sparanghelul e în plină ascensiune. Și ne așteptăm ca peste nu mult timp s-o vedem și pe ea cocoțată în vârful ierarhiei politice, vorbind cu aceeași pasiune ca și cea din live-urile pe care le postează pe Facebook, despre cum ar trebui românii să se “elibereze” de bolile contagioase.

Cât despre noi, noi ne merităm soarta. Căci așa ne-a plăcut nouă întotdeauna să discutăm despre non-valori și să ne tratăm cu spatele oamenii care chiar muncesc, au talent și reușesc să lase ceva în urma lor. Are România mii de tineri frumoși și deștepți, absolvenți de școli înalte, în țară sau în spațiul occidental, pe care nimeni nu-i bagă în seamă și despre care nimeni nu vorbește. Care nu vor ajunge niciodată parlamentari și nici nu-și vor dori asta. Pentru că, atunci când ești cu adevărat deștept, ți-e rușine să stai în aceeași încăpere cu personaje precum cele descrise mai sus. Chiar dacă ele visează foarte fluent în limba rusă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.