Firea intoxică Capitala! Primăria București, dată în judecată: "Locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm!"


Firea intoxică Capitala! Primăria București, dată în judecată: "Locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm!"

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, alături de 2Celsius și ClientEarth, a pornit acțiunea în justiție împotriva Primăriei Capitalei privind “inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetățenii Capitalei“, conform buletin.de

Conform legislației în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă de pregătirea și adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei.

"Statul Român are obligația de a-și proteja cetățenii. Această obligație a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureștiului, iar locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă și independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din București, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acțiunea în instanță", explică Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Ecopolis: "Conform legislaţiei în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă de pregătirea şi adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei. Acţiunea în justiţie vizează PICA în conţinutul său, şi nu doar cerinţe formale. O analiză profundă, efectuată de Ecopolis, a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerinţele legale de a fi cuantificabile şi eficiente în soluţionarea problemelor specifice. Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conţinutul Planului nu îşi atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătăţească PICA pentru a îndeplini cerinţele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanţi. Limitele pentru PM10 şi NO2 au intrat în vigoare în 2005 şi 2010, respectiv, dar au fost apoi depăşite în mod constant în România. În ciuda acestui fapt, Guvernul Român şi autorităţile locale nu au reuşit să adopte măsuri adecvate pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor. Depăşirile se înregistrează la particule (PM10 şi PM2,5) şi dioxid de azot (NO2), ambele fiind dăunătoare sănătăţii umane. În acest sens, Comisia Europeană a pornit o acţiune de infringement împotriva României".

CITIȚI AICI MAI MULTE DETALII REFERITOARE LA POLUAREA DIN BUCUREȘTI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.