Florin Cîțu punctează vina guvernării PSD privind revizuirea negativă S&P a perspectivei asupra economiei României

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vine cu o reacție legată de revizuirea negativă a perspectivei privind economia României de către Agenția Standard & Poor’s. 

CITIȚI ȘI: Standard & Poor’s a revizuit în jos perspectiva României, iar PSD lansează un dublu fake news dând vina pe Cîțu. Economist: "Nota pentru pesediști e BBB negativ, aproape de gunoaie"!

Astfel, liberalul atrage atenția că schimbarea perspectivei este cauzată de iresponsabilitatea politicii fiscale a guvernării PSD din ultimii trei ani. Mai mult, Cîțu subliniază că Guvernul PSD "a ignorat toate avertismentele primite de la agenția de rating S&P încă din luna februarie anul acesta".

De altfel, ministrul de Finanțe oferă asigurări că situația se va redresa: "Sunt sigur că în următoarele luni până și cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadă lungă de politică fiscală responsabilă".

Redăm comunicatul ministrului de Finanțe:

"În primul rând, agenția explică foarte clar că schimbarea perspectivei se datorează creșterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilității politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani.

În al doilea rând, agenția a luat în considerare programul de consolidare fiscală prezentat de actualul Guvern.

În al treilea rând, agenția a decis să păstreze rating-ul de țară al României.

Iar în al patrulea rând, subliniez că suntem astăzi în această situație pentru că Guvernul anterior a ignorat toate avertismentele primite de la agenția de rating S&P încă din luna februarie anul acesta.

Eforturile mele și ale Ministerului Finanțelor Publice în perioada imediat următoare se vor concentra pe finalizarea elaborării bugetului pentru anul 2020 și perspectiva 2021-2022, prin care se vor implementa politici ferme de consolidare fiscală pe termen mediu. Sunt sigur că în următoarele luni până și cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadă lungă de politică fiscală responsabilă. Doar persoanele naive sau rău intenționate pot să afirme că rating-ul de țară poate fi influențat după doar o lună de guvernare PNL".