Florin Negruțiu: Nimeni nu dorește anticipate în acest moment! Acesta e motivul pentru care Guvernul va trece de Parlament!


Florin Negruțiu: Nimeni nu dorește anticipate în acest moment! Acesta e motivul pentru care Guvernul va trece de Parlament!

Jurnalistul Florin Negruțiu a vorbit luni, la Digi24, despre consultările pe care președintele Klaus Iohannis le-a demarat cu partidele privind viitorul Guvern. 

Astfel, jurnalistul a punctat că viitorul Executiv se conturează în jurul PNL, în timp ce celelalte formațiuni politice condiționează susținerea guvernării liberale de unele cerințe practic imposibil de acceptat de către liberali și care sunt în realitate enunțate de partide pentru a da bine în fața electoratului.

Pe cale de consecință, Florin Negruțiu a atras atenția că prima variantă de Guvern e posibil să pice în Parlament, dar a doua oară Executivul va fi votat de parlamentari pentru că "nimeni nu dorește anticipate în acest moment"

Redăm analiza jurnalistului Florin Negruțiu:

"În zona PNL se conturează Guvernul. (...) Dacă mai intră cineva la guvernare, de exemplu PMP, probabil vor primi și ei niște ministere. Dar în acest moment îmi este foarte clar că nimeni nu vrea să intre la guvernare și toată lumea pune condiții practic imposibil de acceptat de liberali în programul de guvernare. USR nu dorește să intre în momentul ăsta la guvernare pentru că ei calculează că oricine vine la guvernare în acest moment se va eroda în următoarele 12 luni, iar ei au experiența Guvernului tehnocrat, nu vor să mai repete greșeala, și atunci vor să vină la guvernare eventual în urma alegerilor la termen sau a anticipatelor. Despre anticipate am discutat că sunt o improbabilitate constituțională. Apoi este ALDE care ar sprijini guvernarea și pune o serie de condiții de bun-simț din punct de vedere economic cum ar fi abrogarea OUG114, însă ei le cer liberalilor să nu se atingă de Secția Specială, ceea ce va fi foarte greu de acceptat de PNL. UDMR ar susține Guvernul, dar pun condiția "nu vă atingenți de alegerea primarilor așa cum e ea în momentul de față", ori liberalii vor să propună ca primă măsură alegerea primarilor în două tururi. Pro România nu cred că va susține Guvernul pentru că planul lui Ponta e să strângă cât mai mulți pesediști. Deja a început să îi acuze pe cei din PSD că au trădat cauza pesedismului și s-au aliat cu liberalii, că ei vor susține pe bucăți Guvernul PNL pentru a nu se ajunge la anticipate. 

Așadar, va fi un Guvern care va trece de Parlament doar datorită faptului că nimeni nu dorește anticipate în acest moment. Condițiile pe care aceste partide le pun pentru a susține guvernarea sunt mai mult de formă, de ochii propriului electorat. Chiar dacă va pica un prim Guvern în Parlament, al doilea va trece pentru că e vorba de votul parlamentarilor care se gândesc că dacă votează împotriva Executivului își scurtează mandatul și pierd indemnizația. Pensia specială se ia la stagiu complet. Dacă nu ai patru ani, ci doar trei pierzi niște bani", a spus jurnalistul Florin Negruțiu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.