FMI, despre politica economică a cuplului DRAGNEA-VÂLCOV: Arde-i pe săraci, dar minte-i că le dai!


FMI, despre politica economică a cuplului DRAGNEA-VÂLCOV: Arde-i pe săraci, dar minte-i că le dai!

Politica guvernelor PSD-ALDE de creştere economică bazată pe stimularea consumului a readus inflația care a afectat în mod disproporţionat veniturile reale ale săracilor, arată Fondul Monetar Internaţional, în raportul evaluării anuale a economiei româneşti.

Politica economică impusă de cuplul de tristă amintire Dragnea-Vâlcov a provocat dezechilibre macroeconomice, precum creşterea inflaţiei şi a deficitelor fiscal şi de cont curent, astfel că o schimbare de strategie este necesară pentru a reduce probabilitatea unei contracţii economice care să succeadă creşterii economice, avertizează Fondul Monetar Internaţional

"Presiunile inflaţioniste, care s-au atenuat spre sfârşitul anului trecut, au reapărut, afectând în mod disproporţionat veniturile reale ale săracilor şi subminând în mod potenţial competitivitatea. Deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut. Atât investiţiile publice, cât şi cele private, sunt pe o tendinţă descrescătoare în ultimii ani, înrăutăţind perspectivele de creştere pe termen lung. Luând în considerare toţi aceşti factori, România înregistrează, într-o măsură apreciabilă, o deviaţie faţă de alte ţări cu o situaţie comparabilă", a declarat reprezentantul FMI pentru România, Jaewoo Lee.

"Este necesară o schimbare de direcţie a politicilor, pentru a reduce probabilitatea unul alt scenariu boom-bust (creştere exponenţială urmată de o contracţie abruptă, n.red). O recesiune tinde să afecteze mai sever veniturile şi standardele de viaţă ale săracilor", a afirmat Jaewoo Lee.

Acesta a atras atenţia că scăderea competitivităţii se va reflecta în indicatorii economici.

"Deşi în prezent creşterea este proiectată să rămână la aproximativ 4% în 2019, alimentată de majorările salariale şi de consum, deficitul de cont curent este proiectat să depăşească 5% din PIB. Pe termen mediu, deficitul de cont curent este proiectat să rămână ridicat, în timp ce avansul PIB-ului încetineşte, reflectând pierderea competitivităţii. Un mix de politici mult mai echilibrat şi impulsionarea reformelor structurale sunt necesare pentru a sprijini potenţialul de creştere pe termen lung şi convergenţa sustenabilă a veniturilor spre cele din Europa Occidentală", a adăugat Jaewoo Lee.

Totodată, Jaewoo LEee a cerut scăderea deficitelor fiscale, arătând că în mod tradiţional România nu face acest lucru, în ciuda perioadei economice bune pe care o traversează.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.