Forțele de atac ale Kremlinului se află deja în Belarus


  • ACP
  • Sep 6, 2020 12:35
  • 2596
Forțele de atac ale Kremlinului se află deja în Belarus

O știre aparent binevenită referitoare la situația din Belarus a fost aceea că Rusia nu intenționează să își trimită armata sau poliția pentru a veni în ajutorul lui Lukașenko și a regimului său de la Minsk. Chiar dacă Putin a spus că Rusia ar putea interveni dacă situația devine prea complicată pentru Lukașenko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a lămurit săptămâna trecută cum ar sta lucrurile, de fapt, ”în momentul de față noi vedem că situația este sub control”.

Însă pentru cei care cunosc cât de departe de realitate obișnuiește să fie de cele mai multe ori discursul Kremlinului, declarațiile legate de netrimiterea forțelor ruse în Belarus nu pot fi privite decât cu maximă suspiciune și să îndemne la o privire mai atentă la ceea ce se întâmplă în realitate în fosta republică sovietică.

La o cercetare în detaliu asupra situației din Belarus se observă ca Putin și ai lui încearcă și de data asta să inducă pe toată lumea în eroare prezentând numai adevăruri parțiale – e adevărat că trupele convenționale ale armatei sau poliției ruse nu au intrat în Belarus, dar în același timp mai mulți jurnaliști de la televiziunea de stat din Belarus au fost înlocuiți de ”specialiști” trimiși de la RT, lucru confirmat de altfel de Lukașenko, într-un interviu de acum câteva zile.

”Înțelegeți cât de importanți sunteți pentru noi în perioada asta grea. Specialiștii IT, jurnaliștii, corespondenții și toți ceilalți... până la nivelul managerului, ați demonstrat tehnic ce puteți face. Iar asta înseamnă foarte mult” a spus Lukașenko pentru un curespondent RT.

Un avertisment cu privire la preluarea de către armata de propagandă a Kremlinului a televiziunii de stat din Belarus a fost dat de mai multă vreme de George Barros, de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington. Acesta a scris, pe 20 august, despre montajele video care înfățișau agenți din Statele Unite și NATO provocând neliniște în Belarus, precum și alte videoclipuri de propagandă lansate prin ministerul de interne. Televiziunea de stat a început o campanie de prezentare foarte binevoitoare și umană a oficialităților bieloruse, în paralel cu prezentarea protestatarilor ca pe niște brute care amenință familiile si vietile celor din forțele de ordine, ceea ce este exact opusul a ceea ce s-a întamplat și se întâmplă de fapt în fosta republică sovietică. În realitate mii de bieloruși au fost arestați în urma protestelor iar unii dintre cei reținuți de forțele de ordine au relatat că au fost torturați în arest.

Preluarea mai multor posturi din media bielorusă de către „specialiștii” Russia Today este practic o intervenție a unei cunoscute divizii a Kremlinului în Belarus. RT și Sputnik sunt recunoscute oficial ca unități ale mașinii de propagandă a Moscovei, care luptă să dezinformeze în scopul descurajării și manipulării publicului pe care îl are în obiectiv – mai multe detalii AICI.

Dacă deocamdată armata și poliția rusă nu sunt vizibil prezente pe străzile din Belarus, una dintre forțele cele mai agresive și eficiente ale Kremlinului este deja prezentă în casele bielorușilor prin intermediul televiziunii și a publicațiilor controlate de stat – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.