Numărul jurnaliștilor uciși în Rusia în perioada 1992-2020. Fostul director de cabinet al lui Cioloș dinamitează propaganda lui Kuzmin


Numărul jurnaliștilor uciși în Rusia în perioada 1992-2020. Fostul director de cabinet al lui Cioloș dinamitează propaganda lui Kuzmin

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a declarat joi că "spre deosebire de Occident, în Rusia există libertatea de a vorbi, libertatea de exprimare. Toți acești oameni își exprimă liber opiniile, pun întrebări, fac niște evaluări și nimeni, nimeni nu îi plesnește peste bot, nu le închide gura".

În acest context, Alin Cristian Mituţă, unul dintre liderii PLUS și fost director de cabinet al lui Dacian Cioloș pe vremea când era premier, a demontat uriașa manipulare a ambasadorului Rusiei la București, prezentând o listă de jurnaliști, rivali politici și critici omorâți, cu mari suspiciuni de implicare a regimului Putin. 

"În total, 82 de jurnaliști au fost uciși în Rusia în perioada 1992-2020, conform Committee to Protect Journalists, alții fiind intimidați, bătuți, arestați", a subliniat Mituță. 

Alin Cristina Mituță, pe Facebook: "Zice ambasadorul Rusiei la București că „spre deosebire de Occident, în Rusia există libertatea de a vorbi, libertatea de exprimare. Toți acești oameni își exprimă liber opiniile, pun întrebări, fac niște evaluări și nimeni, nimeni nu îi plesnește peste bot, nu le închide gura.”

Păi să vă împrospătez memoria cu câteva nume de jurnaliști, rivali politici și critici omorâți, cu mari suspiciuni de implicare a regimului Putin:

➡️ Anna Politkovskaya, jurnalistă, ucisă în 2006
➡️ Boris Nemtov, politician de opoziție, ucis în 2015
➡️ Alexander Litvinenko, fost ofițer FSB refugiat la Londra , ucis în 2006
➡️ Natalia Estemirova, jurnalistă, ucisă în 2009
➡️ Anastasia Baburova, jurnalistă, ucisă în 2009
➡️ Stanislav Markelov, avocat specializat în drepturile omului, ucis în 2009
➡️ Paul Klebnikov, jurnalist, ucis în 2004
➡️ Yuri Shchekochikhin, jurnalist, ucis în 2003
➡️ Cei 3 medici care au "căzut" pe geam în ultimele luni după ce s-au plâns de condițile din spitalele rusești în contextul crizei Covid.

În total, 82 de jurnaliști au fost uciși în Rusia în perioada 1992-2020, conform Committee to Protect Journalists, alții fiind intimidați, bătuți, arestați.

Așa că, domnule ambasador, nu, mulțumim. Sunteți ultimul care ar putea ține Occidentului prelegeri despre libertate".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.