FOTO Cum arată opozantul rus Alexei Navalnîi, abia externat după 24 de zile de terapie intensivă, în urma otrăvirii sale. Sistemul nervos i-a fost grav afectat


FOTO Cum arată opozantul rus Alexei Navalnîi, abia externat după 24 de zile de terapie intensivă, în urma otrăvirii sale. Sistemul nervos i-a fost grav afectat

După ce și-a petrecut ultimele 24 de zile la terapie intensivă, timp în care medicii au fost rezervați cu privire la șansele sale de supraviețuire, opozantul rus Alexei Navalnîi a fost externat, finalmente, din spitalul berlinez.

În continuare medicii rămân rezervați în ceea ce privește recuperarea sa totală – sistemul nervos i-a fost afectat grav de substanța cu care a fost otrăvit (agentul neurotoxic Noviciok), Navalnîi (foto jos) având nevoie de timp pentru a-și reveni.

Prima sa declarație a fost că abia așteaptă să se întoarcă în Rusia și să lupte împotriva dictaturii lui Putin.

Vă amintim că, la începutul săptămânii, Curtea Supremă din Rusia a anunțat desființarea partidului politic condus de Aleksei Navalnîi.

În urmă cu un an, Ministerul Justiției din Rusia a refuzat înregistrarea partidului politic Rusia Viitorului, înființat de Aleksei Navalnîi, motivând că numele era deja folosit de o altă organizație politică, precizează agenția de presă Tass.

„Curtea a satisfăcut cererea Ministerului Justiției de desființare a partidului Rusia Viitorului”, se menționează într-un comunicat emis de Curtea Supremă.

Aleksei Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, este în prezent internat într-un spital din Germania după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

Opozantul rus s-a simţit rău pe 20 august în timp ce se călătorea cu avionul din oraşul Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin, după lungi dispute între susţinătorii săi şi medicii ruşi.

În Germania s-a ajuns la concluzia că în cazul lui Aleksei Navalnîi a fost vorba despre o otrăvire cu Noviciok, o substanţă neurotoxică dezvoltată de fosta Uniune Sovietică în scopuri militare.

Moscova a respins această posibilitate, în pofida concluziilor în acest sens ale unor laboratoare din Germania, Franţa şi Suedia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.