FOTO. De ce ne iubesc americanii? Culisele și contextul vizitei lui Klaus Iohannis la Casa Albă


FOTO. De ce ne iubesc americanii? Culisele și contextul vizitei lui Klaus Iohannis la Casa Albă

Președintele Klaus Iohannis, ale cărui merite, prestație și prestanță pe plan extern sunt incontestabile, a acumulat zilele astea un capital electoral uriaș, imbatabil. Vizita la Casa Albă, primirea călduroasă a lui Donald Trump și a cabinetului său în condițiile unei atitudini ostile a liderului american la adresa Uniunii Europene, discuțiile despre sporirea prezenței militare americane în România, engleza impecabilă a liderului de la Cotroceni fac, pentru electoratul proeuropean, spăimos la adresa Rusiei, marele agresor de la Est, mai mult decât toate băile de mulțime în care actualul șef al statului român s-ar putea scălda în apropiata campanie electorală.

Ce dorește Trump în schimb că doar nu e nimeni naiv să creadă că o face din pură grijă pentru viitorul României și pentru ca binele să învingă în dificila luptă anticorupție pe care o purtăm tot mai singuri pe aici? Mai ales în condițiile în care, abia plecat Iohannis de la Casa Albă, liderul american a trimis o nouă bezea Rusiei, afirmând că este pentru revenirea la G8 cu reintegrarea agresorului estic (după anexarea Crimeii în 2014, Rusia a fost exclusă din G8 de președintele Barack Obama, devenind astfel Grupul celor șapte – grup de parteneriat și discuții pe teme economice al țărilor celor mai dezvoltate și puternice ale lumii. Dar Trump a mai spus asta și-n 2018, înaintea unei reuniuni a celor șapte, și nimic nu s-a întâmplat totuși în acest sens. Detalii AICI)

Washington Post, citat de revista22.ro, scrie că președintele Klaus Iohannis este al zecelea șef de stat european primit în 2019 la Casa Albă răstimp în care niciun lider din Europa Occidentală nu a fost invitat de Trump. Pentru Trump, regiunea oferă oportunităţi în domenii precum comerţ, energie, susţinere militară, lucruri pentru care întâmpină rezistenţă în vestul Europei şi agită lideri occidentali tradiţionali precum cancelarul Angela Merkel.

În plus, Trump vrea să dea România ca exemplu în NATO pentru faptul că a alocat două procente din produsul intern brut pentru Armată. Totodată, România ar putea să se alăture vecinilor din centrul continentului în ceea ce priveşte relocarea misiunilor diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim, o prioritate a Administraţiei Trump.

„Lui Trump îi place ideea de a submina proiectul european, fie prin Brexit sau resentimente anti-UE”, precizează, pentru WP, Kelly Magsamen, vicepreşedinte pentru securitate naţională şi politică internaţională la Center for American Progress și fost consilier al preşedinţilor Barack Obama şi George W. Bush.

„Trump nu apreciază relația transatlantică, pe care o consideră dezechilibrată în favoarea europenilor, iar administrația sa sprijină un Brexit dur, o temă pe care România are o poziție diametral opusă. Eterna problemă a vizelor nici nu se poate pune, deoarece România este o țară sursă de imigrație, iar președintele american detestă imigranții”, scrie și George Vișan într-un editorial publica de Revista22. De altfel, răspunul pe această temă oferit cam în doi peri de Donald Trump unei jurnaliste de la Realitatea indică limpede că nici vorba de ridicarea vizelor. Despre asta a scris AICI jurnalistul Sebastian Zachmann de la Adevărul.

Cheia în care poate fi interpretată primirea călduroasă a președintelui român în SUA a fost oferită chiar de Donald Trump care a rostit tandru în timp ce-l avea pe Iohannis pe scaunul din dreapta sa: „Sunt oameni talentați în România. Ei cumpără, noi cumpărăm”.

Mai corect ar fi însă „ei cumpără, noi vindem”, după cum arată și fostul secretar de stat în cabinetul lui Dacian Cioloș, Valeriu Nicolae, fost membru PLUS recunoscut pentru scrierile sale publice tranșante, de o sinceritate care dă fiori zonei politice.

 Valeriu Nicolae pe pagina sa de Facebook: „Vizita la Washington.

Un triumf al competenței și prestanței pe plan internațional al domnului Iohannis și o oportunitate extraordinară pentru România de a consolida relațiile cu cea mai puternică țară din lume.

O vizită aranjată de Maior, ambasadorul României în SUA, cel mai influent om al statului paralel, fiul unui fost ministru PSD-ist promovat total nemeritat și tipic PSD-ist de Adrian Năstase. Scopul principal – aranjarea de contracte de cumpărare de armament, contracte extrem de profitabile pentru foști și actuali securiști. O întâlnire cu un clovn care va costa enorm România (călătorie cu avion privat) și care satisface nevoile de bani ale tuturor mafioților din industria de armament. Celor “legați” de SRI, de Maior, Meleșcanu dar și de finanțatori ai PNL-ului.

Suntem duși cu capul și incapabili să vedem orice altceva înafara extremelor care ne convin.
#ninonino

PS. Ca să nu confuzez lumea. Fanii domnului Iohannis - paragraful cu triumful este pentru dvs. Dușmanii domnului Iohannis paragraful următor este cu dedicație pentru dvs.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.