FOTO DOCUMENT Kovesi, apreciată pe plan internațional. Este prima pe lista scurtă pentru funcția de Procuror European


FOTO DOCUMENT Kovesi, apreciată pe plan internațional. Este prima pe lista scurtă pentru funcția de Procuror European

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție.

Laura Codruța Kovesi a fost urmată de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). Comitetul de selecție a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European și Consiliul UE. Din lista scurtă va fi ales de Parlamentul European câștigătorul competiției, informează newsweek.ro

Comitetul de selecție a luat decizia la ședința din 1 februarie. Votul din Parlamentul European și cel din Consiliul UE vor avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.
Rămâne de văzut care va fi poziția guvernului României la votul din Consiliul UE, precum și votul europarlamentarilor români PSD și ALDE. Potrivit unor surse politice, guvernul ia în calcul abținerea de la vot.

Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018. Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse.

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord.

Altfel spus, procedura pentru desemnarea procurorului șef european este independentă de procedura națională, fiind una exclusiv europeană, ceea ce explică, într-o măsură, valul de atacuri din ultima perioadă declanșat la adresa Laurei Codruța Kovesi de media controlată de PSD.

G4Media.ro a dezvăluit pe 21 ianuarie că Laura Codruța Kovesi și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, procedura de selecție fiind în plină desfășurare la nivelul Comisiei Europene.

Înființat în 2017, Parchetul European va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. Kovesi n-a putut fi contactată până la momentul publicării acestui articol.

Pe de altă parte, în ultimele zile s-au intensificat atacurile la adresa fostei șefe DNA, sursele G4Media.ro susțin că se încearcă blocarea candidaturii lui Kovesi la șefia Parchetului European.

VEDEȚI AICI DOCUMENTUL

foto

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.