FOTO și VIDEO. Nu pot dictatorii fura cât pot cetățenii liberi vota! Omul care l-a învins pe Erdogan de două ori. Este începutul sfârșitului pentru tiranul turc


FOTO și VIDEO. Nu pot dictatorii fura cât pot cetățenii liberi vota! Omul care l-a învins pe Erdogan de două ori. Este începutul sfârșitului pentru tiranul turc

Zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria uriașă a lui Ekrem Imamoglu, care a câștigat, pentru a doua oară, alegerile municipale din Istanbul, zdrobind partidul de guvernământ al despotului Recep Tayyip Erdogan. În primul discurs public, adresat în calitate de primar al orașului, Imamlogu a spus că victoria sa reprezintă „un nou început pentru oraș, dar și pentru țară”.

„Începem azi o nouă filă din istoria Istanbulului. Pe care o vom scrie cu dreptate, egalitate și iubire”, a precizat Imamoglu, adăugând că este gata să lucreze în armonie cu președintele Ergodan.


Este al doilea scrutin, în decurs de doar câteva luni, câștigat de Imamoglu, candidat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziţie), pentru primăria Istanbulului. Dacă în martie Imamoglu, 49 de ani, înregistra un avans de doar 13.000 de voturi față de fostul premier Binali Yildirim, membru fondator al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care l-a propulsat și pe președintele tiran Recep Tayyip Erdogan, la prezentele alegeri, candidatul opoziției a reușit să obțină peste 770.000 de voturi peste adversarul său.

Așadar, Ekrem Imamoglu a obţinut circa 54% din voturi la alegerile municipale desfăşurate duminică la Istanbul, iar Binali Yildirim, aproximativ 45%.

La scurt timp după ce au fost anunţate primele rezultate preliminare, Yildirim şi-a recunoscut înfrângerea. Ulterior, Erdogan, care este născut chiar în Istanbul, l-a felicitat pe învingător.

Numeroși tineri au ieșit, duminică noapte, pe străzile încărcate de istorie ale unuia din cele mai frumoase și mai interesante orașe ale lumii. Purtau steagurile Turciei, imagini cu Atatürk – fondatorul Turciei moderne – sau măști cu figura lui Imamoglu. Potrivit BBC, mulți dintre ei sunt atât de tineri că nu au apucat să cunoască o altă formă de guvernământ decât a lui Erdogan (el însuși ajuns primar al Istanbulului în 1994. Despotul turc a fondat apoi AKP în 2001, deținând puterea cu mână tot mai fermă din 2003, când a devenit premier, situație care s-a repetat în 2014, ca mai apoi să ajungă președinte).
„Mulți tineri își doresc cu disperare să plece din Turcia”, spune Ayca Yilmaz, o studentă în vârstă de 22 de ani. „Acum însă ne gândim că poate o să rămânem. Speranța pur și simplu a renăscut”.

Șubrezirea puterii lui Erdogan și a AKP depinde enorm de rezultatul acestor alegeri, apreciau analiștii înainte de repetarea scrutinului, potrivit BBC. „Erodan este extrem de îngrijorat”, spunea jurnalistul și scriitorul turc Murat Yetkin anterior alegerilor de duminică. „A aruncat în joc toate cărțile de care dispune. Dacă pierde, indiferent la ce diferență, va fi începutul declinului ascensiunii sale politice constante de peste un sfert de secol. Va fi în continuare președinte, coaliția sa va avea guvernarea, dar mulți vor percepe înfrângerea ca pe începutul sfârșitului pentru Erdogan”, a mai spus Yetkin citat de BBC.

Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce formaţiunea de guvernământ, AKP, a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală.

În martie, candidatul CHP câştigase cu un avans mult mai mic, de numai 0,16%, adică doar 13.000 de voturi în faţa lui Yildirim, faţă de peste 700.000 duminică, conform cifrelor prezentate de CNN Turk. Imamoglu a fost primar timp de 18 zile, înaintea anulării rezultatelor.

Reuters reaminteşte că AKP şi predecesorii acestuia au deţinut primăria Istanbulului timp de 25 de ani, iar înfrângerea este apreciată ca o lovitură pentru preşedintele Erdogan, şi el fost primar al oraşului.

Prezenţa la urne în rândul celor 10,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Istanbul a fost din nou ridicată: în martie, participarea a fost de 84,7%, iar duminică de 84,42% potrivit CNN Turk. Şoselele, autogările şi aeroporturile au fost pline de cei care s-au întors mai repede din deplasările de weekend pentru a vota, relata Reuters. Erdogan a declarat presei, după ce a votat, s-au făcut "mari eforturi pentru a-i aduce pe cei din afara Istanbulului".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.