FOTO Propaganda PSD investește bani în pagini de Facebook pentru a descuraja participarea la protestul din 10 august


FOTO Propaganda PSD investește bani în pagini de Facebook pentru a descuraja participarea la protestul din 10 august

Zilele acestea două pagini de Facebook, Știri.Obiective și Știri România, au sponsorizat un material publicat de adevărul.ro în care se spunea că Asociația Românilor din Italia nu va participa și nu va susține mitingul diasporei din 10 august.

Ambele pagini au între 5000 și 6000 de urmăritori și se bazează pe preluări de la diferite site-uri de știri, fără să creeze conținut propriu. Totodată cele două site-uri nu au nici o pagină web oficială sau date despre administrator. Dacă majoritatea știrilor publicate de cele două pagini de Facebook abia obțin câteva reacții, conținutul acesta sponsorizat a dus la sute de comentarii și zeci de distribuiri. Totuși, știrea publicată de adevărul.ro nu reprezenta un interes ieșit din comun astfel încât să justifice sponsorizarea. Dar, dacă ne uităm la părțile interesate în descurajarea manifestațiilor din 10 august ajungem la partidul de guvernare, PSD.

Asociația Românilor din Italia promovează un discurs clasic PSD-ist invocând faptul că mitingul ar fi legat de campania electorală: “Membrii Asociaţiei Românilor din Italia şi mulţi români consideră că acest protest este startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Promovarea mitingului are un puternic caracter partizan politic. În acelaşi timp, autori cunoscuţi sau necunoscuţi instigă pe reţelele de socializare la ură, dezbinare şi violenţă. Asociaţia Românilor din Italia respinge astfel de practici şi îndeamnă la respect faţă de toţi cetăţenii români”. În plus, Asociația nu a participat nici la protestele de anul trecut din 10 august.

Astfel, indiciile ne arată că PSD sponsorizează astfel de conținut pe rețelele de socializare cu scopul de a descuraja prezența la mitingul din Piața Victoriei.

Vă prezentăm și relatarea a doi utilizatori de Facebook despre campania spnsorizată împotriva protestului din data de 10 august:

"Îmi apare ştirea asta "sponsored" în feed. Dau pe articol, aflu că nişte unii boicotează protestul din 10 august şi că nu au fost nici anul trecut. Na, nu prea e o ştire că unii care nu au fost la protest anul trecut nu vor veni nici acum.

Mai importantă e ştirea că se plătesc diferite campanii de ad pentru a promova lucruri de genul. Pagina asta Stiri Romania e tare dubioasă. Am ajuns până la postările din ianuarie unde, inevitabil, două conturi scriu, la fiecare postare "respect PSD".

Iar la "top fans" au un cont al unei fetițe de vreo 12-13 ani cu multe păreri politice şi care pare că ştie câte ceva despre proceduri şi coduri penale. S-ar putea ca PSD să fi atins un nivel nou de abjecție.

Ne vedem pe 10 august  :)", scrie Maria Ruxandra Burcescu pe Facebook.

"Cred ca PSD incearca sa descurajeze nitel prezenta la mitingul de pe 10 August sau ceva asemanator pentru ca au aparut niste pagini cu sponsored post stirea asta (pagini cu 5+6k likes, posturi dar activitate aproape 0 pe ele.)

Un search dupa stire pe Facebook si iti mai apar diverse share-uri dubioase pe cate un grup sau o pagina cu Ceausescu la cover.

Stirea e din Adevarul, e legitima, dar organizatia despre care vorbeste promoveaza discursul clasic PSDist (e miting politic, campanie electorala, incita la violenta etc.) si nu a participat nici anul trecut oricum. Nu e o stire importanta, nimic de luat in considerare, asa ca iti trebuie un motiv ca sa o fsci sponsored post", precizează Alexandru Pop pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.