Furie și tensiune la CSM. Ana Birchall vorbește deschis despre agresivitatea Liei Savonea, o apropiată a grupării infracționale Dragnea


Furie și tensiune la CSM. Ana Birchall vorbește deschis despre agresivitatea Liei Savonea, o apropiată a grupării infracționale Dragnea

Săptămâna începe bine pentru independența justiției: ședinţa Consiliului Superior al Magistraturii a fost suspendată, pentru a treia oară în ultimele zile, din lipsă de cvorum, șapte membri ai CSM – aceiași ca și săptămâna trecută – solicitând eliminarea de pe ordinea de zi a numirii Adinei Florea în funcţia de procuror şef al controversatei secţiei speciale, până vor fi dezbute rapoartele instituțiilor europene privind această instituție recent înființată (SIIJ - Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, n.red).

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat la ieșire din sediul CSM că președintele Consiliului are datoria de a rezolva tensiunile dintre membri care există de mai multă vreme și a subliniat că nu înțelege tonul agresiv al Liei Savonea la adresa sa, relatează Mediafax.

„În realitate, tensiunile acestea, înțeleg că au existat cu multă veme înainte de participarea mea la prima ședință CSM. După cum ați observat live, nu numai că ele continuă, dar se agravează. Fac apel la președintele CSM, pentru că e rolul lui, de a încerca să găsească consens și să ieșim din acest impas. (...) Am un sentiment de mâhnire și este regretabil. CSM este garantul independenței justiției. Sper ca acest rol să fie exercitat în continuare”, a declarat Ana Birchall, la ieșirea din sediul CSM.

Întrebată despre relația dintre ea și președintele CSM, Lia Savonea, având în vedere faptul că tensiunea dintre ele este din ce în ce mai evidentă, Birchall a răspuns: „Vreau să vă spun că nu prea înțeleg tonalitatea de agresivitate. În continuare, sunt dispusă să las tot ce a fost în trecut și orice discuție într-o conoțatie negativă. (...) I-am spus că în mine are un partener de dialog, dar agresivitatea și a se spune altceva decât este în realitate sunt lucruri pe care nu am de gând să le tolerez”.

Birchall a subliniat, din nou, că a cerut președintelui CSM, Lia Savonea, un calendar al plenului și ședințelor membrilor pentru a putea fi prezentă la discuții.

Președintele CSM, Lia Savonea, a anunțat, luni, că plenul va fi amânat pentru a treia oară, deoarece cei 7 membri care au boicotat ședința săptămâna trecută au transmis un e-mail pentru a cere din nou eliminarea de pe ordinea de zi punctele privind SIIJ până sunt dezbătute rapoartele europene.

Jurnalista Ondine Gherghuț a comentat, într-o postare pe Facebook, situația de la CSM: „Continuă REVOLTA celor 7 membri CSM (din totalul de 19) împotriva refuzului puterii de a desființa Secția Specială de anchetare a magistraților și împotriva abuzurilor președintei CSM, Lia SAVONEA.
Desființarea Secției Speciale e cerută de GRECO, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană pentru că e un instrument de presiune/amenințare a magistraților și de mușamalizare a dosarelor politicienilor penali. DĂNCILĂ ține ascuns raportul GRECO care cere expres desființarea Secției.(Doar premierul îl poate face public)
Cei 7 bocotează întrunirea plenului CSM (prin absența lor nu e cvorum de minim 15 membri CSM), plen care trebuie să o valideze pe Adina FLOREA, unelata penalilor, pe funcția de șefă a Secției Speciale.
#SusținemProtestulMagistraților”

Când a devenit noua președintă a CSM , anul trecut, presa scria despre judecătoarea Lia Savonea  (foto stânga) că este  considerată omul lui Liviu Dragnea din CSM şi cea care influenţează toate deciziile instituţiei în favoarea PSD. Savonea a fost preşedinta Curţii de Apel Bucureşti. Ea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv în două dosare penale.

Despre backgrounul întunecat al judecătoarei, interesele și influența exercitată de această în zona rarefiată a magistraturii găsiți într-un amplu articol pe ziare.com.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.