George Edward-Dircă prezintă efectele devastatoare ale noii OUG marca Toader: Nimeni nu mai este în siguranță în acest moment! EXCLUSIV INTERVIU


George Edward-Dircă prezintă efectele devastatoare ale noii OUG marca Toader: Nimeni nu mai este în siguranță în acest moment! EXCLUSIV INTERVIU

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat o nouă OUG care poate avea grave efecte asupra statului de drept și a siguranței cetățeanului în România. Concret, OUG îi va privi pe cei condamnați de completurile declarate neconstituționale de la Înalta Curte. O consecință ar fi că zeci de procese în care s-au dat sentințe definitive ar putea fi reluate, fiind vorba despre toate dosarele judecate din 2014 până la finalul anului 2018 de completurile de 5 judecători ale Curții Supreme care au fost declarate neconstituționale. 

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura luni cu George-Edward Dircă, parlamentar USR, membru al Comisiei Juridice din Senatul României. 

Reporter Podul.ro: Care sunt cele mai grave efecte pe care le-ar produce o astfel de OUG?

George-Edward Dircă: Am aflat cu stupoare din declarațiile ministrului Justiției de ceea ce se pregătește în laboratoarele acestui minister. Deja este clar pentru noi că Tudorel Toader a devenit o coadă de topor a PSD. Este încă o dată evident că se încalacă întru totul deciziile CCR. Practic, deși PSD și reprezentanții acestuia declară cu fiecare ocazie că deciziile CCR sunt absolut obligatorii, în realitate aceștia le respectă doar atunci când acestea le convin. Cel mai recent am aflat din declarațiile ministrului Justiției că se pregătește o OUG prin care se dorește cumva repunerea în termen a tuturor celor condamnați de aceste completuri de 5 judecători pentru a se putea ataca încă o dată hotărârile prin care au fost condamnați. În acest fel apreciem că este încălcată securitatea juridică prevăzută de Constituția României. De asemenea, această soluție care se dorește a fi consacrată este de natură să submineze caracterul de stat de drept al României. 

Vreau să reamintesc tuturor că practic ceea ce se încearcă prin această OUG nu s-a reușit prin CCR. CCR a declarat practic în 2 rânduri în 2018, o dată prin decizia 633 privind Codul de Procedură Penală și apoi prin decizia 685 privind completurile de 5 judecători că hotărârile Curții Constituționale produc efecte numai pentru viitor, iar în privința hotărârilor definitive ale instanțelor de condamnare ele rămân practic definitive și sunt supuse căilor de atac care existau la momentul pronunțării acestor hotărâri. 

Așadar, ceea ce dorește Tudorel Toader să realizeze acum este de a răsturna principiul securității juridice și nicio condamnare a vreunei persoane în prezent nu mai este definitivă și aflăm că orice fel de faptă s-a săvârșit este posibil ca într-o zi să vină o lege care să ofere dreptul de a fi eliberat sau să exerciți o nouă cale de atac. Este foarte periculos ceea ce se întâmplă. Este catastrofal din punctul nostru de vedere. Pe de-o parte instanțele de judecată nu sunt pregătite pentru o avalanșă de astfel de cereri, iar pe de altă parte CCR s-a exprimat în mai multe rânduri și a spus că este inadmisibil așa ceva și este împotriva oricărei ordini de drept. Mai mult, ne putem trezi și vedem acest fapt în ultimile zile un val de infracțiuni săvârșite de recidiviști, de oameni care au beneficiat de clemența unor măsuri propuse în ultimul an de coaliția PSD-ALDE și care nu fac altceva decât să elibereze infractori deosebit de periculoși. 

Reporter Podul.ro: Astfel, putem spune că siguranța cetățeanului este grav afectată?

George-Edward Dircă: Absolut. Nimeni nu mai este în siguranță în acest moment, iar victimele persoanelor condamnate definitiv sunt în pericol pentru că un infractor atunci când părăsește sistemul de detenție vine să se răzbune pentru că în adâncul lui se simte nedreptățit de hotărârea instanței prin care a fost condamnat

Reporter Podul.ro: Prin această OUG va avea Liviu Dragnea drum liber către Palatul Victoria?

George-Edward Dircă: Nu știm încă textul ordonanței. Dacă într-adevăr această OUG va arăta în felul menționat de Toader, iar Avocatul Poporului nu o va contesta, atunci i se deschide calea lui Liviu Dragnea spre Palatul Victoria

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.