Germania permite o nouă vulnerabilitate imensă, după dependența de gazul rusesc: Berlinul vrea tehnologie 5G de la Huawei, deși spionajul și furturile de informații sunt sporturile favorite ale Chinei comuniste


  • ACP
  • Feb 12, 2020 15:05
  • 2232
Germania permite o nouă vulnerabilitate imensă, după dependența de gazul rusesc: Berlinul vrea tehnologie 5G de la Huawei, deși spionajul și furturile de informații sunt sporturile favorite ale Chinei comuniste

Discuțiile serioase despre introducerea tehnologiei 5G în Occident au, invariabil, un obiectiv major – ținerea la distanță a Beijingului, care va avea posibilitatea să spioneze la scară mare rețelele mobile ce vor folosi tehnologia oferită de producătorul chinez Huawei.

Până acum chinezii par să prezinte cea mai bună ofertă comercială pentru tehnologia 5G, prin Huawei, timp în care se luptă să convingă țările occidentale că nu au de gând să folosească această tehnologie pentru furtul de informații, cunoscut ca sport favorit al chinezilor.

Altfel spus, deși serviciile de informații din mai multe state au arătat că terminalele Huawei pot fi folosite pentru sustragerea de informații și că statul chinez spionează deja, de multă vreme și la scară largă, companiile și țările occidentale, statul chinez insistă că sustragerea de informații nu e posibilă cu noua tehnologie chineză și că nici nu ar avea intenția să facă asta...

Când Statele Unite au respins oferta chineză pentru dezvoltarea rețelei Huawei au fost mulți cei care au repetat explicația Beijingului, că asta ar avea doar rațiuni economice, americanii încercând să scoată de pe piață un producător concurent care le-a luat-o vizibil înainte într-un domeniu hi-tech.

Canada, care are cu totul altă abordare a politicii externe decât America, care chiar are un război economic de dus cu China, este însă altă țară în care serviciile de informații solicită imperativ guvernului federal interzicerea echipamentelor produse de Huawei, din cauza riscului imens pentru securitatea țării în cazul în care va folosi tehnologia 5G a chinezilor.

Franța însă, anunța anul trecut, în toamnă, ca nu va exclude Huawei dintre ofertanții pentru dezvoltarea rețelei 5G – ”Guvernul nu va exclude pe nimeni, noi nu urmăm poziția Statelor Unite” (mai multe detalii AICI).

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii ianuarie, cea mai mare companie franceză de comunicații mobile, Orange, a anunțat că a ales companiile Nokia și Ericsson pentru dezvoltarea rețelei 5G, iar Beijingul a dat imediat un comunicat furios prin ambasada de la Paris, în care a îndemnat guvernul francez să nu discrimineze gigantul Huawei în cursa pe care se pare că a pierdut-o deja, adăugând că reținerea pentru tehnologia chineză e nejustificată – detalii AICI.  

În Germania, altă mare putere economică ce a avut, de-a lungul timpului, probleme din cauza spionajului economic al Chinei, șeful serviciilor de informații, Bruno Kahl, a explicat cât de mare e riscul folosirii tehnologiei 5G de la Huawei, iar Norbert Röttgen, care conduce Comitetul Afacerilor Externe din Bundestag, a susținut de asemenea că tehnologia chineză poate fi folosită de comuniștii de la Beijing pentru sustragerea de informații.

Așa fiind, uniunea CDU/CSU (care este la putere în momentul de față în Germania) a votat, marți, în unanimitate, împotriva excluderii Huawei dintre firmele care vor livra echipamentele pentru viitoarea rețea 5G din Germania – mai multe detalii AICI.  

Chiar dacă în documentul adoptat au fost menționate criterii minime de scădere a riscurilor pentru securitatea comunicațiilor, cei care conduc acum Germania permit ca o altă vulnerabilitate imensă să se adauge celei energetice (dependența pentru gazele rusești).

Acum e posibil ca după pleiada de oficiali germani recompensați de ruși cu funcții babane în companiile strategice ale Moscovei – evident, pentru serviciile aduse Rusiei –, să vedem și în conducerea Huawei câțiva politicieni germani ieșiți la pensie. De notat că statul comunist chinez oferă, la fel ca cel rus, pensii foarte speciale celor care le-au oferit servicii la fel de speciale...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.