Germania, Polonia, Franța, Marea Britanie și Suedia fac front comun și susțin Parlamentul Republicii Moldova

Republica Moldova se află într-o amplă criză politică. Vladimir Plahotniuc, disperat să nu piardă puterea, face toate demersurile să oprească guvernarea Maiei Sandu. Amintim că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a desemnat-o sâmbătă premier pe Maia Sandu

Ulterior, Igor Dodon a fost suspendat din funcție de Curtea Constituțională. În acest moment, în Republica Moldova funcționează în același timp două tabere, două guverne paralele, unul controlat de Plahotniuc și unul susținut politic de PSRM și forțele proeuropene din Blocul Acum. Pavel Filip, cel care conduce guvernul paralel, a anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Situația tensionată și extrem de complicată din Republica Moldova a suscitat interes pentru europeni. Astfel, Uniunea Europeană a anunțat că susține guvernarea proeuropenei Maia Sandu. Totodată, printr-un comunicat comun, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia anunță că susțin Parlamentul Republicii Moldova, scrie AFP, potrivit newsweek.ro

"În criza constituțională actuală, considerăm Parlamentul Moldovei drept reprezentantul poporului Moldovei și locul cel mai potrivit pentru dezbaterea chestiunilor politice, inclusiv cele mai controversate, și îl susținem în această calitate.

Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au luat notă cu atenție de dezvoltările recente din Republica Moldova. În urma alegerilor legislative, o majoritate parlamentară aleasă democratic a adoptat decizii importante, inclusiv formarea unui Guvern.

Facem apel la calm și la reținere. Toate părțile au responsabilitatea rezolvării acestei crize constituționale prin mijloace pașnice", scrie în comunicat.