Germania predă ștacheta Poloniei în conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO: 6000 de soldați pregătiți pentru orice scenariu

Polonia și-a asumat, de la 1 ianuarie 2020, conducerea Forţei de Reacție Rapidă a Alianței Nord Atlantice, informează NATO într-un comunicat. Polonia a preluat ștacheta de la Germania la 1 ianuarie 2020 și o va preda Turciei în 2021.

”Vârful de lance” al NATO, denumit oficial Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), a fost înfiinţat în urma crizei din Ucraina şi a devenit de atunci un element al strategiei de descurajare împotriva Rusiei. VJTF face parte din Forța de Răspuns a NATO, creată, în 2002, și a fost înființată în urma deciziilor de la summitul aliat din Țara Galilor, din 2014.
Mulțumesc Poloniei pentru conducerea forței de reacție rapidă. Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, vârful nostr de lance, este o contribuție substanțială pentru apărarea noastră colectivă și o dovadă puternică a capabilităților Poloniei. Această forță este disponibilă pentru a fi desfășurată rapid pentru a apăra orice aliat în fața oricărei amenințări”, a spus Jens Stoltenberg.

Nucleul de conducere al acestei forțe va fi Brigada 21 Podhale Rifles, sprijinită de unități de luptă din cadrul Diviziei Mecanizate 21 a Poloniei, de forțe aeriene, poliție militară și specialiști în domeniul combaterii amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Forța de reacție rapidă a NATO este echipată cu aproximativ 6.000 de soldați, inclusiv 3.000 din Polonia. În cadrul aceste forțe participă militari din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, România, Spania, Slovacia, Turcia și Marea Britanie, în timp ce Statele Unite sunt pregătite să sprijine forțele VJTF cu orice alte mijloace de luptă, inclusiv aeriene.

Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat este alcătuită din forțe terestre, aeriene, maritime și speciale și face parte din Forța de Răspuns a NATO, alcătuită din aproximativ 40.000 de soldați