Google susține că a atins ''supremația cuantică'': Cel mai puternic computer din lume

Google susține că a construit primul computer cuantic care poate efectua calcule care depășesc capacitatea celor mai puternice supercomputere din ziua de azi.

Financial Times susține că un cercetător de la Google a postat la începutul acestei săptămâni pe un site web Nasa un document. Acesta a fost ulterior eliminat, dar în el s-ar fi specificat că procesorul computerului ar fi fost capabil să efectueze un calcul în 3 minute și 20 de secunde, pe care cel mai avansat computer clasic de astăzi, cunoscut sub numele de Summit, îl făcea în aproximativ 10.000 de ani.

Cercetătorii au spus că lucrul acesta se traduce prin „supremația cuantică”, atunci când calculatoarele cuantice efectuează calcule care anterior au fost imposibil de realizat.

„Această viteză dramatică în raport cu toți algoritmii clasici cunoscuți oferă un exemplu de supremație cuantică pe o sarcină de calcul și anunță apariția unei paradigme de calcul mult așteptate”, au scris autorii.

Sistemul poate efectua un singur calcul extrem de tehnic, potrivit cercetătorilor, iar utilizarea mașinilor cuantice pentru rezolvarea problemelor practice va trebui să mai aștepte încă mulți ani.