Guvernarea PSD a ÎMBOLNĂVIT şi producţia naţională de medicamente IEFTINE

De la venirea la guvernare a PSD, “taxa clawback” – o taxă pe cifra de afaceri introdusă în 2009 şi aplicată exclusiv producătorilor de medicamente, a crescut cu 45 la sută, ceea ce a făcut ca vânzările de medicamente fabricate în ţară să scadă constant.

Rapoartele financiare pentru anul 2018 depuse de fabricile de medicamente din România arată că “taxa clawback” frânează dezvoltarea industriei de resort din România punând sub semnul întrebării continuarea fabricării de medicamente în ţară.

PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România precizează că anul 2018 a fost un an pierdut în dezvoltarea industriei româneşti de medicamente din cauza taxei clawback.

“Această taxă, care penalizează fabricile din ţară obligându-le la plata unor sume de bani care nu au legătură cu veniturile realizate de acestea, face ca toate planurile de tehnologizare să fie oprite sau amânate pentru 2020. În plus, există un risc real ca încă o tranşă de medicamente care costă sub 25 lei să nu mai poată fi fabricate în ţara şi ca cei 8 milioane de pacienţi care le utilizeaza – în marea lor majoritate cu venituri mici şi pensionari - să nu le mai găsească în farmacii începând cu 2019”, a explicat dr. Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

Rapoartele financiare depuse la autorităţile de resort de către siturile de producţie din ţară, listate sau nu la bursă, arată ca “taxa clawback” a ajuns în 2018 la o pondere de peste 20% din cheltuielile operaţionale, devenind astfel o povară inadmisibilă pentru fabricanţi.

“Am arătat pe întreaga durată a anului 2018 că taxa clawback este lipsită de transparenţă şi predictibilitate şi că reprezintă peste 35% din preţul de producător al medicamentelor ieftine. Din păcate însă, am constatat că Ministerul de Finanţe refuză să înteleagă aceste aspecte şi că nu s-au luat măsuri reale pentru a reduce în 2019 riscul dispariţiei medicamentelor care costă sub 25 lei, fabricate în România”, a completat Damian.

 Evoluţia “taxei clawback” din ultimii 4 ani făcut ca peste 2000 de medicamente, în marea lor majoritate costand sub 25 lei şi fabricate în ţară, să dispară din farmacii şi spitale. La o “taxa clawback” de 30%, la cât se estimează ca va ajunge în 2019, toate medicamentele care costă sub 25 de lei sunt nerentabile iar producătorii vor fi obligaţi în cele din urmă să le scoată din portofoliu. Mai mult, plătind aproape 50% taxe şi impozite, fabricanţii din ţara nu au cum să se dezvolte în continuare, pierzând din competitivitate. Astfel că escaladarea acestei taxe face rău tuturor: pacienţii nu mai găsesc medicamentele de care au nevoie la preţul corect, sistemul sanitar va trebui să plătească mai mult pentru tratamente mai scumpe, iar industria nu va putea să-şi continue planurile de modernizare şi extindere.

Facem precizarea că din PRIMER fac parte cele mai importante 18 fabrici de medicamente din România: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM.