Guvernul, fără bani de pensii. Claudiu Năsui: Au dus România în criză într-un moment de creștere economică! EXCLUSIV INTERVIU


Guvernul, fără bani de pensii. Claudiu Năsui: Au dus România în criză într-un moment de creștere economică! EXCLUSIV INTERVIU

Ministerul Muncii a rămas fără bani pentru plata pensiilor în luna decembrie și a cerut Guvernului să suplimenteze fondurile alocate instituției. În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu deputatul USR Claudiu Năsui, expert în finanțe.

Reporter Podul.ro: Din ce cauză s-a întâmplat ca Guvernul să rămână fără bani de pensii în decembrie?

Claudiu Năsui: Guvernul României a fost foarte darnic să arunce cu banii altora, foarte generos în creșteri nesustenabile, iar acum cuțitul a ajuns la os. Vedem înghețările viitoare pe care vrea să le facă pentru că au promis niște lucruri și își dau seama că nu pot să le ducă la îndeplinire. Ce este mai trist este că au vândut iluzii oamenilor și că au dus România în criză într-un moment creștere economică, iar ei totuși au făcut praf finanțele țării. Așadar, inflația care a explodat anii aceștia și dobânzile care au explodat sunt rezultatul acțiunilor statului. Ei au luat o economie care era structural foarte în regulă având inflația aproape 0, deci practic leul nu pierdea puterea de cumpărare, un leu de ieri fiind egal cu un leu de azi. Noi acum, avem un leu care tot pierde 5% anual. Dacă aveam 100 de lei acum un an,  acum mai am doar 95. Toate lucrurile acestea s-au întâmplat pentru că ei au inundat piața cu bani, iar BNR i-a tot jucat parțial prin operațiunile de repo pe care le-au tot făcut și au ajuns la niște nivele istorice. Ei, și acum nici măcar prin toate aceste acțiuni tot spun că nu sunt bani. Ziceau că o să elimine supraacciza pe carburant, dar ei au introdus-o. Teodorovici a zis că este împotriva ei, dar a fost introdusă anul trecut. Supraimpozitarea muncii part-time tot ei au făcut-o. Este din păcate haosul pe care l-am descris. Acest haos nu îl fac pe banii lor, ci pe banii noștri. Aceasta este problema. 

Reporter Podul.ro: La ce să se aștepte românii în 2019?

Claudiu Năsui: Frica mea este să se aștepte la un Guvern care acționează tot mai haotic. Mie îmi este frică de taxe mai mari, pentru că oamenii aceștia nu știu decât să redistribuie resursele pe care le iau din privat, să stoarcă economia privată care deja este extrem de îngreunată și împovărată fiscal, întrucât avem cele mai mari taxe pe muncă din Europa de Est, conform unui studiu Deloitte. De asemenea, avem o discrepanță foarte mare între salariile bugetarilor și salariile celor din privat, discrepanță care a crescut foarte mult, în trecut fiind una mare, dar acum a crescut și mai mult și avem un stat care nu a știut decât să crească salarii. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.