Guvernul ignoră munca celor mai prolifice ONG-uri: Dăruiește Viață și Funky Citizens. Elena Calistru și Oana Gheorghiu își manifestă nemulțumirea: "Deși sistemul de sănătate e vlăguit, cunoștințele și experiența noastră rămân nevalorificate! / E important să fie la discuții oameni din societatea civilă care chiar se pricep la domeniile respective!" EXCLUSIV


Guvernul ignoră munca celor mai prolifice ONG-uri: Dăruiește Viață și Funky Citizens. Elena Calistru și Oana Gheorghiu își manifestă nemulțumirea: "Deși sistemul de sănătate e vlăguit, cunoștințele și experiența noastră rămân nevalorificate! / E important să fie la discuții oameni din societatea civilă care chiar se pricep la domeniile respective!" EXCLUSIV

Guvernul a constituit Comitetul pentru Parteneriatul cu Societatea Civilă, urmând să se stabilească prioritățile de finanțare pentru banii europeni ce ar trebui să vină în România în perioada 2021-2028. Deși Asociația Dăruiește Viață este una dintre cele mai prolifice entități din cadrul societății civile, construind 2 spitale și având peste 500 de mii de donatori pentru proiectele derulate, Guvernul nu a găsit de cuviință să o includă în cadrul Comitetului pentru Parteneriatul cu Societatea Civilă. Una dintre fondatoarele Dăruiește Viață și-a manifestat nemulțumirea față de Guvern, care ignoră pur și simplu munca eroică care se depune pentru a fi finalizate cele 2 unități medicale, primul spital oncologic pediatric din țară și un spital modular destinat COVID-19 care va servi ulterior pentru marii arși. 

CITIȚI ȘI: Inițiativă extraordinară: Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu anunță construcția unui spital modular pentru pacienții cu COVID-19 și ulterior pentru marii arși

Oana Gheorghiu, pe Facebook: "Postare de frustrare.

Guvernul României a constituit Comitetul pentru Parteneriatul cu Societatea Civilă. O inițiativă lăudabilă, nu-i așa?

Dar ce să vezi? Daruieste Viata, acea organizație firavă, care construiește 2 spitale în acest moment și care are peste 500.000 de donatori- cetățeni ai României, nu a fost considerată suficient de relevantă pentru a fi parte din discuțiile la nivel înalt.

Și da, postarea asta e una de frustrare, dar nu pentru că nu ne bagă în seamă Guvernul României (se pare că indiferent de culoarea politică, guvernanții consideră că oricine critică unele măsuri îi e dușman), ci pentru că toate informațiile, cunoștințele și experiența noastră din domeniul sănătății rămân necunoscute și nevalorificate, deși sistemul de sănătate e vlăguit, iar invetițiile egale cu zero.

Aștept vremea când politicienii și mai ales cei aflați la putere vor învăța că cel mai bun lucru e să-i asculte pe critici, să analizeze ce spun și să folosească tot ce e de folosit.

Acele vremuri nu au venit și nici nu par aproape.

Oricum, felicitări Guvernului, dlui Ludovic Orban și doamnei Raluca Turcan pentru inițiativă. Sper să și ascultați ce spun ONG urile și să implementați proiectele care aduc bine în viața oamenilor.

Când veți vrea sa aflați și perspectiva noastră, să ne anunțați O fi ceva de capul ei dacă peste 500.000 de români au avut încredere în ea, nu?".

De altfel, nici ONG-ul Funky Citizens nu a fost luat în considerare de Guvern, deși a sancționat întotdeauna atacul PSDragnea asupra justiției, a semnalat furturile din bani publici, a avertizat privind lipsa de transparență din administrație și, mai pe scurt, a criticat imediat orice derapaj al clasei politice în raport cu valorile democratice. În acest context, am luat legătura cu liderul Funky Citizens Elena Calistru pentru a o întreba pe ce criterii consideră că a fost făcută selecția, întrucât sunt multe ONG-uri extrem de active, printre care și Funky Citizens, care nu se regăsesc pe acea listă. 

Elena Calistru a subliniat inițial că este extem de important ca respectivele consultări cu societatea civilă privind prioritățile de finanțare pentru banii europeni ce ar trebui să vină în România în perioada 2021-2028 să se facă într-un mod profesionist, căci "multă lume vorbește de aceste resurse ca putând reprezenta un adevărat Plan Marshal pentru Europa, deci e important să fie la discuții oameni din societatea civilă care chiar se pricep la domeniile respective" și, de exemplu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață ar ști cel mai bine cum să construiască un spital repede și la standardele cele mai înalte.

Totodată, Elena Calistru a punctat 3 motive pentru care lista ONG-urilor pe care le-a ales Guvernul lasă pe alocuri de dorit, selecția sugerând că este de fapt un copy-paste de la guvernările precedente, ceea ce ar fi extrem de grav în condițiile în care prioritățile României s-au schimbat, mai ales odată cu criza declanșată de COVID-19.

Elena Calistru: "În primul rând, e important de știut de ce contează un astfel de mecanism – acum se stabilesc prioritățile de finanțare pentru banii europeni ce ar trebui să vină în România în perioada 2021-2028. În acest proces, Guvernele statelor membre trebuie să se consulte cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali. Mai ales în lumea zguduită de Covid-19, e important ca aceste consultări să fie făcute pe bune, cu gândul la a găsi cele mai bune soluții și priorități pentru România. Multă lume vorbește de aceste resurse ca putând reprezenta un adevărat Plan Marshal pentru Europa, deci e important să fie la discuții oameni din societatea civilă care chiar se pricep la domeniile respective. De exemplu, cine ar putea ști mai bine decât fetele de la Dăruiește Viață cum să faci un spital repede și bine? Nu de alta, dar sunt cam singurele care au reușit această performanță în ultimii ani.

Lista organizațiilor prezente în Parteneriatul Guvernamental cu societatea civilă este una care m-a mirat din cel puțin trei motive:

1. Pare un copy-paste din structuri trecute (mai mult, discutând cu organizații de acolo mi-au spus că habar nu aveau că a fost prelungită valabilitatea componenței din perioada de programare precedentă);

2. Există acolo organizații de toată isprava, însă nu pare a exista o strategie care să fie în linie cu ce priorități ar trebui să aibă România și Europa în anii care urmează (spitale, regândirea economiei);

3. Nu știm exact ce procedură a fost urmată – pare că Guvernul avea de bifat o cerință europeană de consultarea cu societatea civilă și a improvizat ceva".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.