Guvernul Orban a picat. Baronii PSD jubilează, fiind ajutați și de Ponta

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a trecut cu 261 de voturi, inclusiv cu sprijinul președintelui Pro România, Victor Ponta, care, inițial, spunea că susține alegerea primarilor în două tururi. Alegerea primarilor în două tururi a picat, iar baronii locali ai PSD jubilează, întrucât vor stăpâni în continuare județele și le vor ține în sărăcie, în baza unor alegeri locale într-un singur tur, care sunt caracterizate de o carență în privința legitimității.

Concret, Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. S-au înregistrat 261 de voturi "pentru", 139 de voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.

Președintele României, Klaus Iohannis, va convoca consultări cu partidele pentru a desemna un nou prim-ministru care să formeze un alt guvern. Așa cum s-au pronunțat de mai multe ori, Iohannis va veni tot cu Orban ca premier, iar liderul PNL se va prezenta în fața Parlamentului cu aceeași echipă de miniștri. Astfel, Iohannis și Orban vor forța treptat declanșarea de alegeri parlamentare anticipate.