Guvernul Orban anunță o „asumare-șoc” în Parlament. Alegerile anticipate ar putea avea loc odată cu cele locale

Vicepremierul liberal Raluca Turcan a declarat, la Digi24, că ar fi posibilă chiar o asumare-șoc a răspunderii Guvernlui Orban în Parlament, la început de 2020, pentru a reuși desființarea Secției Speciale și alegerea primarilor în două tururi. Ar fi primul pas pentru anticipate, în condițiile în care UDMR, ALDE și PSD nu susțin aceste două legi foarte sensibile și, în consecință, ar putea depune o moțiune de cenzură, scrie republica.ro.

„A rămas ca, în următoarea perioadă, să purtăm negocieri să vedem dacă putem desprinde o majoritate parlamentară ca să trecem legea PNL de desființare a Secției Speciale. În paralel, pentru că v-am spus că legea e importantă, vrem să obținem avizul CSM, care își alege un nou președinte în 10 decembrie, și, după avizul CSM, să luăm decizia ce facem. Mergem pe respingerea înființării secției speciale în Senat, poate se întâmplă ca la Camera Deputaților cu recursul compensatoriu, sau ne asumăm răspunderea”, a spus vicepremierul.

Vicepremierul a precizat că alegerile anticipate rămân un obiectiv pentru PNL, care își dorește ca acestea să aibă loc odată cu alegerile locale de anul viitor. 

„Multă lume spune că nu sunt posibile, noi spunem că rămân un obiectiv. Și nu doar un obiectiv care ți-ar da o eficiență mai mare la guvernare, ci un obiectiv valoros pentru democrația românească.

Pentru că, odată ajungând la alegeri anticipate, va exista nota de plată și factura plătită de PSD. Un partid cu porniri nedemocratice va fi trimis la un procent mic, sper eu, în Parlament. În timp ce forțele democrate din România să poată să obțină un vot, astfel încât să dea o guvernare solidă câțiva ani la rând.

Noi la anul avem alegeri locale. Ideal ar fi să nu facem acest efort al alegerilor de mai multe ori sau în perioade relativ apropiate de timp și să încercăm să le comasăm. Aceasta este o variantă, cred eu, optimă pentru democrație, tangibilă și necesită în același timp o determinare foarte mare a celor care guvernează. A noastră, premierul Orban și echipa de miniștri, de a nu ne crampona de funcții”, a mai declarat Turcan.