Guvernul prorus de la Chișinău, o nouă românofobie: așa-zisul minister al Culturii blochează construcția de monumente românești. Culisele unei modificări legislative cu adresă


Guvernul prorus de la Chișinău, o nouă românofobie: așa-zisul minister al Culturii blochează construcția de monumente românești. Culisele unei modificări legislative cu adresă

Guvernarea rusofilo-socialistă de la Chișinău a impus o modificare cu adresă a Legii monumentelor de for public, via Ministerul Culturii și cu aportul majorității parlamentare a socialiștilor, modificare care vizează îngreunarea considerabilă a oricăror construcții de monumente românești, avertizează pagina de Facebook ”Monumentele Basarabiei furate”.  

Vă prezentăm acest semnal de alarmă:

”Ministerul Culturii de la Chisinau blocheaza edificarea monumentelor românești. Joi, in Parlamentul R. Moldova a fost modificată Legea monumentelor de for public. Modificarea votată de către deputati prevede că orice monument urmeaza a fi executat de un sculptor ales in baza de concurs. In aparenta nimic rau, însă realitatea este cu totul alta. Concursurile pentru desemnarea mesterului care va executa un monument anume (bust, statuie, obelisc etc.) vor fi organizate de Ministerul Culturii, iar membrii acestei Comisii vor fi meșteri populari și sculptori, desemnati de conducerea Ministerului.

CITEȘTE și GRUPAJ FOTO Război cultural împotriva românismului din R. Moldova. Monumente românești, „restaurate” în stil sovietic

Spre exemplu, dacă un sculptor este dispus să ofere gratuit un bust pentru a fi amplasat intr-un spatiu public (cu aspect estetic corespunzator), oferta acestuia va fi respinsă in cazul in care Comisia va desemna alt sculptor care pentru aceeasi lucrare va cere 5000 euro. Cine va plati acesti bani? Daca nu-i va plati nimeni, Ministerul Culturii nu va admite amplasarea monumentului intr-un spatiu public.

Autorul legii a motivat că astfel se vor evita aparitia in spatiul public a unor monumente neestetice. FALS. Comisia Monumentelor de For Public avizează de 30 de ani orice initiativă și machetă a monumentelor ce urmează să fie executată. Fără avizul Comisiei Monumentelor de For Public, nici o primărie nu poate elibera autorizatie de construcție. Deci, parghii legale pentru cei care nu respecta legea au existat de 30 de ani incoace. Insa nu au existat parghii de spălare de bani, si s-a inventat ‹obligativitatea› alegerii sculptorului prin CONCURS. Acum statul va incălca libertatea raporturilor contractuale și va impune oricărei inițiative sincere un sculptor (careva trebui să se ‹împartă› cu cei care l-au desemnat) nedorit de grupul de inițiativă și poate chiar neprofesionist.

Este o lege straină conștiinței naționale. Interese inguste care duc la suprimarea valorilor românești și la îngroparea istoriei naționale!!!”

(Sursa foto Deschide.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.