Hoț la hoț nu scoate ochii! Pesediștii au fugit din Comisia Juridică a Senatului ca să nu discute despre ridicarea imunității lui Tăriceanu

Situație incredibilă în Comisia juridică a Senatului unde, astăzi, în ultima zi posibilă, ar fi trebuit să se discute solicitarea DNA de începere a urmării penale împotriva președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare  de mită. Lucru care nu a mai fost însă posibil după ce senatorii PSD au părăsit pe rând lucrările comisiei pe care au lăsat-o astfel fără cvorum și în situația de a nu putea dezbate, după cinci luni de zile de amânări sub diverse pretexte, solicitarea Direcției Naționale Anticorupție.

Despre fuga colegilor de comisie scrie pe pagina sa de Facebook senatorul USR George Dirică, publicând și o imagine de la fața locului.

Fuga s-a produs în timpul unei dezbateri pe marginea unui proiect de lege legat de voluntariat, senatorii PSD Ion Ganea, Șerban Nicolae, Adrian Diaconu ștergând-o pe rând din ședința al cărei ultim punct pe ordinea de zi ar fi trebuit să fie cererea DNA referitoare la Tăriceanu.

În sală au rămas patru senatori: George Dirca (USR), Iulia Scantei (PNL), Daniel Fenechiu (PNL) și președintelei comisiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit hotnews.ro, procurorii au cerut Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale pentru fapte de corupție în 7 noiembrie, anul trecut. Tăriceanu este acuzat de luare de mită, fiind suspectat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

 Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft.

 În sesiunea parlamentară de toamnă, senatorii din comisia juridică l-au audiat pe Tăriceanu dar au amânat elaborarea unui raport pe motiv că trebuie să studieze documentele. În cadrul audierilor, Tăriceanu a susținut că demersul procurorilor DNA în cazul său are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea ”abuzurilor” comise în România.

 La reluarea lucrărilor Parlamentului, în sesiunea din februarie, Biroul permanent al Senatului a stabilit că termenul definitv pentru ca membrii comisiei juridice să dea un aviz este 2 aprilie. Raportul comisiei este, oricum, unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii.

 Tăriceanu nu poate fi urmărit penal, fără acordul Senatului, pentru că este vorba despre fapte săvârșite în perioada mandatului de premier.