Iadul în imagini. Aici se face pușcărie și fără proces, iar pedepsele sunt crunte. Mii de deținuți au fost dezbrăcați și înghesuiți ca vitele din ordinul președintelui țării


Iadul în imagini. Aici se face pușcărie și fără proces, iar pedepsele sunt crunte. Mii de deținuți au fost dezbrăcați și înghesuiți ca vitele din ordinul președintelui țării

Fotografii uluitoare cu deținuți rași în cap, lipiți unii de alții și dezbrăcați la bustul, în ciuda riscurilor presupuse de o apropiere atât de mare pe fondul epidemiei de Covid-19, au fost date publicității de autoritățile din El Salvador.

Imaginile provin de la închisoarea Izalco și surprind pedepsirea tuturor deținuților, din ordinul președintelui republicii, Nayib Bukele, pentru cele 22 de crime și alte violențe oribile petrecute în penitenciarele din țară weekend-ul trecut. A fost cel mai mare număr de omucideri întâmplat într-un interval atât de scurt de când Bukele a preluat mandatul, în iunie 2019.

„Niciun contact cu lumea de afară. Magazinele rămân închise și toate activitățile se suspendă până la noi ordine”, a scris Bukele pe Twitter. El a mai anunțat că liderii grupărilor criminale vor merge la izolare pe termen nedeterminat.

Organizațiile locale pentru drepturile omului au protestat împotriva acestor măsuri, precizând că, în perioada de carantină instituită din 22 martie din cauza noului coronavirus, unele penitenciare nu permit deținuților să apară în fața instanțelor de judecată înainte de a fi încarcerați. De asemenea, Curtea constituțională a decis să elibereze o serie de persoane deținute ilegal, dar președintele țării a apărat dreptul poliției de a reține cetățeni și de a-i trimite în carantină forțată sau la pușcărie.

Cu o populație de 6,4 milioane de locuitori, El Salvador este una dintre țările cele mai periculoase din lume și cu rata de infracționalitate cea mai ridicată din America de Sud. În ultimii ani, peste 100.000 de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele și să se mute din cauza grupărilor criminale deosebit de sângeroase.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.