Iluzia moțiunii de cenzură


 Iluzia moțiunii de cenzură

Moțiunea de cenzură e deja o poveste cu cîntec. S-a lungit prea mult și s-a fîsîit. Adagioul „Motiunea nu se discută, se depune!” a fost uitat chiar de cei care l-au lansat. Nu prea mai urmărește nimeni subiectul. Zilele de înflăcărare și de declarații patetice anti-PSD s-au cam dus. Nu ni se mai dau asigurări că guvernul va cădea repede și nici că va veni în loc un guvern de dreapta. Explicatii – 1/ liberalii și useriștii nu vor să vină acum la putere, într-o situație critică a finanțelor țării – 2/ nu au voturile necesare și nu vor să arate asta. VVDăncilă adună și ea voturi contra-cost, nu stă cu mîinile în sîn. Oricum, entuziasmul în rîndurile Opoziției – cînd e vorba de moțiunea de cenzură – a scăzut vizibil. Mai apare cîte unul la teve și, încolțit de moderator, recită plictisit cîteva vorbe încurcate.

Nimeni nu se mai pasionează pe marginea subiectului. Speranțele stîrnite de partidele de opoziție – că vor dărîma guvernul VVDăncilă toamna asta – sunt mai mici decît în urmă cu 2-3 săptămîni. Ce au realizat pînă acum e să canibalizeze peisajul. PNL și USR se concurează între ele în loc să combata PSD-ul. Vor să-și ia fața, să arate care e mai breaz pe tema moțiunii. Cine va capitaliza mai mult electoral – acesta este întrebarea cheie pentru ele. Nu cred că se mai gîndesc cum va fi noul guvern în caz că moțiunea ar trece. S-ar putea să nu aibă ce pune pe masă. Și alegerile sunt fff aproape.

Mai curînd e de presupus că NU se va depune moțiunea pînă la alegerile prezidențiale – îmi zicea deunăzi un lider al Opoziției. Se așteaptă catastrofa PSD din 24 noiembrie. Atunci, dacă VVDăncilă nu își va da demisia, PNL&USR – susținute de UDMR – vor depune moțiunea și la finele lunii ianuarie vom avea alt guvern și altă majoritate parlamentară, după spargerea PSD-ului. Deocamdată se vîntură prin fața prostimii scenariul strîngerii celor 233 de semnături fatidice. În plus ni se înfațișează tot felul de pericole care ar pîndi în spatele moțiunii. Dacă unii semnează, dar nu votează!?

Se merge mult la două capete. Toată lumea negociază cu toată lumea. Se cumpără și se vînd din voturi. Se fac promisiuni cu ghiotura. Dacă ne facem de rîs!? se intreaba mulți. Teama de eșec este cît casa printre liberali și useriști, așa că se trage de timp. Se tergiversează ziua depunerii ei. Problema esențială în această situație complicată este cum să livreze electoratului povestea asta !?… PNL și USR-Plus și-au prins mîinile în ușă și nu prea știu cum să iasă fără degetele rupte.

Cînd o fi o f! îmi răspunde agasat liderul din Opoziție amintit mai sus. Eu știu alta mai bună – Boală lungă, moarte sigură!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.